Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1187
Juče1345
Ove nedelje5551
Ovog meseca19451
UKUPNO2336311

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 38 guests and no members online

   

Вучић: Не подржавам одлазак српских представника у Книн

Обележавање 20 година од Олује у Сремској Рачи

© Sputnik / Бранкица Ристић
Вести

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави „Олује“ у Книну, али да ће се трудити да их разуме ако такву одлуку донесу.

„То за нас није трауматично искуство, већ тежак злочин етничког чишћења“, рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву Србије.

 

Он је додао да се Србија залаже за боље односе са Хрватском, али да они не смеју да буду понижавање Срба и српског народа.

 

„Не знам какву одлуку ће донети, али наше је да кажемо да не можемо тај гест да подржимо“, рекао је Вучић поводом позива српским представницима од стране хрватских званичника.

 

„Трудићу се да их разумем и наставићемо да радимо са њима и на помирењу са Хрватима и Хрватском, али то може само уз поштовање свих жртава“, поручио је председник Србије.

 

 

Вучић је напоменуо да смо и Црногорцима и другима замерали што су то раније чинили, али је истакао и да ако Срби и донесу такву одлуку да учествују неће их називати издајницима.

 

Он је навео да се може ставити цвет где су била страдања и Хрвата или српских цивила у Олуји, али да је ово нешто другачије и да би дало би неку врсту легалитета таквом етничком чишћењу.

 

Обележавање „Олује“ на Рачи

 

Председник Србије је рекао и да ће четврт века од акције „Олуја“ бити обележено на Рачи, као и 2015. године.

 

Вучић је навео да је пред нама 4. и 5. август, обележавање велике српске трагедије, прогона 250.000 Срба са њихових огњишта, највећим делом са простора некадашње Републике Српске Крајине.

 

 

„Обележићемо, без присуства великог броја људи, тамо где смо то учинили први пут заједно 2015, на Рачи где ћемо поставити спомен-обележје. На том месту, када буде изграђен мост, који је највећи број избеглица на тракторима прешао, многи су тада изгубили своје очеве, неки на Петровачкој цести своју децу, направићемо заједно са РС, спомен-парк“, рекао је Вучић.

 

Тај спомен-парк ће, како је навео Вучић, подсећати на највећи злочин етничког чишћења после Другог светског рата.

 

Он је додао да ће тај пројекат финансирати Србија 95 одсто, а Република Српска пет одсто, пренео је Танјуг.

https://sptnkne.ws/DjD7

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.