Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1194
Juče1345
Ove nedelje5558
Ovog meseca19458
UKUPNO2336318

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 52 guests and no members online

   

ЕУ затвара границу за Србију

Објављено: 17.07.2020.год.

фото: © РИА Новости

 

Савет ЕУ усвојио је ревидирану листу земаља чијим држављанима је дозвољено путовање у земље ЕУ, на којој нису Србија и Црна Гора.

 

 

Србија је, заједно са Црном Гором, скинута са листе Савета ЕУ због погоршане епидемиолошке ситуације у земљи.

 

 

Одлука ће важити најмање две недеље, пошто ће се о могућности поновног отварања спољних граница ЕУ за грађане Србије разговарати поново за две недеље.

 

 

На основу критеријума који обухватају првенствено епидемиолошку ситуацију и мере заштите, државе чланице ЕУ 27 би од 16. јула требало постепено да укидају ограничења путовања на спољним границама за становнике Алжира, Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

 

 

У питању су земље које су биле и на првој листи Савета ЕУ која се примењивала од 1. јула са изузетком Србије и Црне Горе које су уклоњене због погоршања епидемиолошке ситуације.

 

 

У Савету ЕУ наводе да треће земље, чијим грађанима је дозвољено путовање у ЕУ, морају да имају број нових случајева КОВИД-19 током последњих 14 дана на 100.000 становника "близу или испод просека" ЕУ, да имају стабилан или опадајући тренд нових случајева претходна 14 дана, а у обзир се узима и укупни одговор треће земље на КОВИД-19 укључујући аспекте као што су тестирање, надзор, праћење контаката, задржавање, лечење и извештавање, као и поузданост информација.

За земље које се не налазе на листе од забране путовања изузети су грађани ЕУ и чланови њихових породица, они са трајним боравишним дозволама у ЕУ и чланови њихових породица као и путници са доказом о неопходности путовања.

 

 

У Бриселу напомињу да препорука Савета ЕУ није правно обавезујући инструмент и да власти земаља чланица остају одговорне за спровођење садржаја препоруке.

 

Земље чланице могу, али и не морају, да укину ограничења путовања за наведене земље, а не би требало да одлуче да укину ограничења путовања за треће земље које нису на листи пре заједничке координисане одлуке ЕУ.

Танјуг
 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.