Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas498
Juče1097
Ove nedelje3000
Ovog meseca5904
UKUPNO835211

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 47 guests and no members online

   

Зашто се у Србији данас каже: „Тачно је, објавио је Спутњик“!

Радијски студио Спутњика Србија у Београду.

© Sputnik / Радоје Пантовић
Живот
Пише

Прошло је пет година од када је Спутњик Србија почео пионирским, али храбрим корацима, да нуди медијској сцени нешто потпуно другачије.

И шта је Спутњик данас, после пола деценије рада?

Спутњику не намећу теме ни политички ни економски моћници, ни тајкуни ни амбасадори, ни опсенари било које стране. Прво питање на нашем јутарњем колегијуму је — Шта би народ данас волео да прочита и чује?.

Спутњик не ускаче у ископане ровове, не учествујемо у дневно-политичким поделама, не хушкамо на битке и ратове, а свакодневно испаљујемо хаубице, лансирамо ракете и потежемо песнице истине.

Спутњик не повлађује бруталним таблоидним правилима игре, нити матрици кича, клика по сваку цену, неукуса и вредносног глиба. Остајемо чврсто у орбити културних образаца српске традиције, историје и духовне вертикале.

Екипа Спутњика на задатку - Наташа Милосављевић и Радоје Пантовић.
© Sputnik / Дејан Симић
Екипа Спутњика на задатку - Наташа Милосављевић и Радоје Пантовић.

Спутњик се увек за новинарску слободу бори подигнуте главе и без кукњаве, дреке, апела и петиција, без патетике и снисходљивог полтронства. Увек одговоримо кад нас нагазе и јачи, а никад не газимо слабије.

Много новца је уложено како би се доказало да говоримо неистину, да су нам циљеви нечасни, да фалсификујемо стварност и залуђујемо јавност. Узалуд, нашли су нам једну и по неистиниту вест за 1.825 дана и објављених стотина хиљада наслова.

Спутњик је ушао и у Велику Хочу и у Ораховац и у Ђаковицу, у Девич и Дечане, и нико не може да нас пита — Када сте последњи пут били на Косову? Били смо јуче и бићемо сутра, јер за Спутњик је Косово Србија. И тако ће остати.

Спутњик је на „бојном пољу“, тамо где је најтеже, где је неудобно, где није популарно. Када су сви ћутали или шапутали, до неба смо подигли глас да су Срби у Црној Гори угрожени, да им се отимају цркве и манастири, и били смо са њима и на Жабљаку и под Острогом, и под пендреком, усред сузавца, када су добијали отказе и суспензије. И тако ће остати.

Главна уредница Спутњика Љубинка Милинчић на разговору са председником Србије Александром Вучићем
© Sputnik / Радоје Пантовић
Главна уредница Спутњика Љубинка Милинчић на разговору са председником Србије Александром Вучићем

Спутњик, за разлику од многих, поштује све међународне споразуме, па и Дејтонски, и за нас Републикa Српска постоји. И тако ће остати.

Спутњик је подсетио Србију на НАТО разарање државе, због чега смо добили серију угледних новинарских награда. Сетили смо се српских жртава, рана, нисмо били климоглавци „глобалне истине“ да смо кривци.

Спутњик је на сваком „мигу“, тенку и војном хеликоптеру, који из Русије долети у Србију, али никада не намигујемо онима који сањају рат, нити подижемо нишане и хаубице на некога.

Свакога дана нас има од Сибира до Крима, од Кјахте до Санкт Петербурга. Обавештавамо о свим дометима савремене Русије, али никад панагирицима, паралажама и пропагандним памфлетима.

Спутњик чува историју, брани плодоносну митологију, али никада не подлеже дреци и примитивној и вулгарној естрадној паранауци.

Новинарка Спутњика Сенка Милош у разговору са игуманом манастира Високи Дечани Савом Јањићем.
© Sputnik /
Новинарка Спутњика Сенка Милош у разговору са игуманом манастира Високи Дечани Савом Јањићем.

Иако нам је зграда у Страхињића Бана, не дотурају нам приче по београдским кафићима, не подваљују нам цедуљице испод астала накрцаног печењем и вотком, не уваљују нам коверте, ни честитке са бакшишем. Своје рачуне плаћамо сами.

Иако су нам оснивачи у Москви, не припадамо страним плаћеницима, агентурама, ни – како то воле да кажу у неким пропагандним лабораторијама — хибридним војницима.

Оптужују нас за малигни утицај, само зато што сваки дан темама покушавамо да укажемо на малигне појаве у друштву.

Не припадамо ни клановима, лобистичким групама, партијским експозитурама, сивим еминенцијама. Други медији нас свакодневно цитирају, а толико нам верују да нас често и не потписују, већ наше информације представљају као своје.

Спутњик забележи сваку бомбу која урушава светски мир. Региструјемо сваки твит осионих државника који помера светску равнотежу. Дајемо хитно исцрпну анализу свега што се „мрдне“ на планети, од Океаније, до Гренланда.

Црква Богородице Љевишке у Призрену.
© Sputnik / Сенка Милош
Спутњик на лисцу места - Црква Богородице Љевишке у Призрену
Спутњик ће увек бојкотовати само неистину, а увек ће бити избор народа.

Спутњик је патриотски, а не шовинистички.

Спутњик је руски, самим тим и европски, једном речју – српски.

Не подилазимо већини, заштита смо свакој мањини. Важан нам је човек да бисмо се вестима, репортажама и анализама бринули о човечанству.

Спутњик говори оно што други прећуткују.

И све смо млађи, бржи, лепши, креативнији, кочопернији и непокорнији.

Не личимо ни на један медиј у Србији, али се трудимо да истина о Србији и свету највише личи на оно што ми објавимо.

И ево нас, славимо тек пет година рада.

Идемо тежим путем, али је он изазовнији, ведрији и оптимистичнији.

Наш циљ испуњавамо сваки дан. И свакога дана нам се све више верује.

И зато се у Србији данас каже:

„Тачно је, објавио је Спутњик“!

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.