Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas61
Juče1036
Ove nedelje1284
Ovog meseca10930
UKUPNO840237

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 25 guests and no members online

   

У Великој Плани се производе најсложенији борбени системи

Више од 300 радника на 20 000 квадрата у осам хала у Великој Плани свакодневно ради на производњи најмодернијих оклопних возила и средстава артиљерије

 
Хала фабрике "Сложени борбени системи" у Великој Плани

Од 2000. до 2012. године компанија „Југоимпорт СДПР“ је у производне капацитете својих зависних предузећа уложила 5,8 милиона евра, док су у посљедњих осам година укупне инвестиције достигле непуних 100 милиона. Међу најзначајнијим инвестицијама управо су била улагања у „Борбене сложене системе“ (БСС) у Великој Плани – јединој фабрици у Србији која самостално и у заокруженом циклусу производи најмодернија оклопна возила и средства артиљерије.

А прије само осам година фабрика у Великој Плани није постојала. Свечано је отворена крајем 2012. године на простору бивше фабрике „Гоша Монтаже“, гдје је у то вријеме постојала само једна руинирана хала. Данас у тој фабрици намјенске индустрије, на више од 20000 модерно саграђених квадрата, ради више од 300 радника, а оно што направе купују и најудаљеније земље свијета, од Кипра, преко земаља Африке, до Далеког истока.

 
Хала фабрике „Сложени борбени системи“ у Великој Плани

Већ за два мјесеца имаће ова фабрика у Великој Плани, граду гдје незапослених готово да нема, и више од 360 радника. Менаџмент предузећа, уз подршку „Југоимпорта“ и државе, увелико ради на формирању нове фабрике у Куршумлији. Обука радника је у току, а на југу Србије радили би логистичку подршку. У првој фази били би то сви браварско заваривачки радови, а потом и производња компонената које ће „Борбени сложени системи“ користити у процесу монтаже.

У „Борбеним сложеним системима“ посљедњих година лансирани су нови производни програми попут „Лазара 3“, „Милоша“, „Александра“, самоходних хаубица које су у завршном степену испитивања, али и читава фамилија ракета.

Хала фабрике „Сложени борбени системи“ у Великој Плани

„Ово је једина фабрика у Србији која самостално и у заокруженом циклусу производи оклопна возила и средства артиљерије. Постоје поједини светски добављачи компонената, али их имају и друге фабрике у свету и по томе се не разликујемо. У БСС се ради и монтажа, и испитивање средстава, и производња најсложенијих борбених система, оклопних борбених возила, и артиљерије, цеви за тенковске топове и друге подсистеме, али и ракете попут „тамнаве“ и „шумадије“… Фабрика располаже најсавременијом опремом коју смо куповали и у Србији, али и у најразвијенијим европским земљама. Фабрика цеви је сигурно најсавременија у Европи“, каже за „Блиц“ Александар Лијаковић, помоћник директора у „Југоимпорт-СДПР“.

 

Како додаје, „Лазар“ је први борбени сложени систем домаће производње који је ушао у Војску Србије послије 30 година. Такође, систем „Нора“ је први домаћи систем у артиљерији који је ушао у наше наоружање послије неколико деценија.

Хала фабрике „Сложени борбени системи“ у Великој Плани

А значај фабрике у Великој Плани је вишеструк. Намјенска индустрија важна је за бруто друштвени производ и развој српске економије. С друге стране, опремање наше војске и полиције, те одбрамбених снага, значи и снажну превенцију за свакога ко би помислио да угрози безбједност, суверенитет и независност Србије.

„Милош“ – посљедња ријеч оклопних возила

„Милош“ је моћно оклопно возило намијењено за широки дијапазон мисија из домена дјелокруга јединица полиције и оружаних снага. Може да се користи за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница и територија. „Милош“ и слична возила данас се највише користе на Блиском истоку. Брзина возила је 120 километара на сат, уз максималну борбену масу већу од 14 тона.

„Милош“ је пројекат који је настао у фабрици БСС. Опремљен је са пет пушкарница, има балистички заштићене осматрачке прозоре, систем за климатизацију и нуклеарно биолошко хемијску заштиту, савремену комуникациону опрему, командно информациони систем и камере за ноћно осматрање и вожњу.

Pregledač video zapisa
00:00
 
01:10

Извор: Блиц

 https://www.in4s.net/u-velikoj-plani-se-proizvode-najslozeniji-borbeni-sistemi/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.