Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas675
Juče1374
Ove nedelje3272
Ovog meseca12918
UKUPNO842225

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 75 guests and no members online

   

На данашњи дан, 1830: Хатишериф о аутономији Србије – вјесник српске слободе

Хатишериф је такође означио и велики преокрет у развоју Србије. Хатишерифом се гарантује слобода трговања, подизања школа, цркава и манастира, организовања сопствених судова и административних органа

 

 

 

Кнез Милош Обреновић; фото: Фејсбук

 

На данашњи дан (28. новембар) 1830. године, У Београду на Ташмајдану у присуству кнеза Милоша и београдског паше свечано је прочитан хатишериф турског султана Махмуда II о аутономији Србије.

 

Србија је хатишерифом добила слободу вјероисповијести и да у Београду за митрополита може бити биран Србин уместо дотадашњих Грка, па је тако 1831. године изабран митрополит београдски Мелентије Павловић.

 

Хатишериф је такође означио и велики преокрет у развоју Србије. Хатишерифом се гарантује слобода трговања, подизања школа, цркава и манастира, организовања сопствених судова и административних органа.

 

Предвиђено је да турско становништво може да станује само у градовима или да напусти земљу. Спахијски (феудални) систем у Србији је укинут, сељаци су постали власници земље.

 

С обзиром на то да је Србија била изразито аграрна земља, рјешење аграрног питања било је важан услов за општи привредни развој, а тиме и за даљи друштвено-политички и културни развој. Турци су након тога продали своја имања Србима и напустили Београд.

https://www.in4s.net/na-danasnji-dan-1830-hatiserif-o-autonomiji-srbije-vjesnik-srpske-slobode/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.