Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas433
Juče1097
Ove nedelje2935
Ovog meseca5839
UKUPNO835146

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 49 guests and no members online

   

Прослава Дана ЦМО: Ви нисте и никада нећете укаљати ни своју ни заставу УН

Министар Вулин на прослави ЦМО на Бањици

Министарство одбране РС
Политика

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Петар Цветковић, са члановима Колегијума, присуствовали су свечаности поводом 17. новембра — Дана Центра за мировне операције, која је одржана у касарни „Бањица 2“.

Честитајући празник, министар Вулин указао је на значај учешћа наше земље у мировним операцијама, истичући да смо снажењем и јачањем српске државе поново почели да доносимо мир.

„Од момента када је председник Александар Вучић, наш данашњи врховни командант, постао министар одбране, започело је значајно веће улагање и повећавање броја наших припадника, као и броја мисија у којима учествујемо. На то смо поносни, јер показује колико нам је земља ојачала, колико нам је војска моћнија, колико смо и ми као друштво безбеднији и сигурнији“, нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, када вам неко да да чувате или успоставите мир у његовој земљи, то није поверење у вашу технику, наоружање и опрему, а не чак ни у вашу обуку, то је поверење у вас, вашу државу, ваш народ и вас као људе да нећете погазити реч и да ћете оне који су дошли да од вас траже да претекну, да преживе, да трају, да их нећете изневерити, заборавити, предати и напустити.

„Застава Уједињених нација коју носите, носи се уз заставу Србије, носи се уз заставу народа чија древна традиција каже да разоружани непријатељ постаје гост, а онај који је у часу невоље затражио да му сачувате главу и част, постаје део ваше породице и његова безбедност, његов образ, вреди колико и ваш. Таква је традиција вашег народа. Ви нисте као они који су прљали заставу УН у Хрватској, бежећи и склањајући се пред злочиначком акцијом ’Олујом‘, пуштајући да нам се побија народ и нејач, допуштајући да кроз ваше линије пробију они од којих сте морали да чувате и српску децу. Ви нисте и нећете укаљати ни своју ни заставу УН, где год да сте, као они који су, чувајући Сребреницу, допуштали да из ње испада Насер Орић, коље и убија по Подрињу, без казне, заштићен, сачуван“, поручио је министар Вулин.

Према речима начелника Центра за мировне операције пуковника Миливоја Пајовића, данашњи празник је прилика за присећање славних имена и великих дела претходних генерација, прве кораке начињене у песку Синаја пре 63 године, али и оне које су под заставом УН положили свој живот за бољи и мирнији свет. Осврнувши се на значај учешћа наших припадника у мировним операцијама у претходних шест деценија, пуковник Пајовић је истакао да је кроз 22 ротације прошло укупно 14.265 ангажованих лица. Југославија је дала око 22 одсто снага на Синају, чинећи најбројнији и најопремљенији део међународних мировних снага.

Министар одбране доделио је и 71 војну спомен-медаљу за учешће у мировним операцијама, које је на данашњој свечаности уручио одликованим мировњацима.

Гости на данашњој свечаности били су и шеф Одељења за спољне послове Војног штаба Европске уније, пуковник Бернард Марки, који је, говорећи о изазовима учешћа у мировним операцијама, истакао да је имао прилику да сарађује са српским мировњацима и лично се увери у њихову изузетност.

Директорка Канцеларије УН у Србији Симона Мирела Микулеску честитала је на досадашњем изузетном раду Центра.

Широм света, празник обележава и 280 српских мировњака који су тренутно ангажовани у девет мисија УН и ЕУ.

https://sptnkne.ws/AwHt

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.