Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas99
Juče613
Ove nedelje6844
Ovog meseca712
UKUPNO728738

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 20 guests and no members online

   

 

СА ФОРУМА - Категорија АКТУЕЛНО - пише Драго Ивановић

ЛАЖА И ПАРАЛАЖА

www.uvps.rs
Обраћање потпредседника Народне скупштине РС председнику Владе РС
СУБОТА, 23 АВГУСТ 2014 19:21

Потпредседник Народне скупштине РС Константин Аресонивић упутио је посланичко питање председнику Владе Републике Србије господину Александру Вучићу, везано за остваривање права војних пензионера за ванредно склађивање месечних принадлежности за 11,06 одсто од 1.1. 2008. године.
С обзиром на значај овог питања, допис преносимо у целости: ,, Сагласно члану 41. Закона о народној скупштини (,,Службени гласник РС“ 9/2010), а у вези са чланом 204. и 286. Пословника Народне скупштине (,,Службени гласник РС“ 20/2012 – пречишћени текст), молим Вас да ми одговорите на следеће питање:
Војни пензионери Србије више од шест година не могу да остваре законом утврђено право о ванредном усклађивању пензија за 11,06%. То право им је у два наврата признато одлукама Уставног суда Србије и пресудом Управног суда Србије, а потом је то право признао решењем и Врховни касациони суд.
Напомињем да су сви државни и други органи којима су поверена јавна овлашћења дужни у складу са чланом 171. Устава Републике Србије и чланом 104. Закона о Уставном суду, да поштују и извршавају одлуке Уставног суда. Непоступањем по овим одлукама и пресудама наноси се огромна штета и држави и војним пензионерима, јер се основни дуг непрекидно увећава (судски и адвокатски трошкови, камате и вештачење).
Свесни смо економске ситуације у Србији и да је у таквим условима тешко проблем решити. Међутим, ћутањем надлежних органа проблем се не може решити.
Стога ме интересује да ли Влада Републике Србије има у плану да предузме мере како би се отпочело са решавањем овог питања?“

Pitanje postavio Dragoslav Ivanović, 01.09.2014.
Ispalata penzija bivšim vojnim penzionerima na zakoniti način

Na Sajtu uvps-a objavili su da ste Vi postavili pitanje Vladi da Vam odgovori u vezi vanrednog usklađivanja penzija za 11,06% od 01.08.2008. godine. Pošto navodite da je Vrhovni kasacioni sud doneo Rešenje kojim potvrđuje to pravo vojnim penzionerima, molim Vas da mi odgovorite koje je to Rešenje ? A možete mi ga poslati i elektronskim putem pošto ja Vas isto tako pitam elektronskim putem.

Odgovor
Poštovani gospodine,
U mom odgovoru na Vaše pitanje obavestio sam Vas da je Ustavni sud Srbije (nisam spominjao Kasacioni sud), doneo odluku kojom se obrazlaže pravo vojnih penzionera na povećanje penzije 11,06 %.
Nisam Vam tada rekao da su vojni penzioneri pojedinačno podnosili tužbe za ostvarivanje svojih prava, jer ne postoji mogućnost kolektivne tužbe.
Prema tome, takvih odluka postoji na stotine.
Postupajući po odluci Ustavnog suda, Upravni sud je takođe priznao pravo na 11,06% vojnim penzionerima i naložio Fondu PIO Srbije da donese nova rešenja o povećanju penzija za 11,06 %.
Fond PIO još nije postupio po presudi Upravnog suda, jer mu Vlada nije obezbedila finansijska sredstva, tako da problem nije rešen i ja ne znam kada i kako će biti rešen.
Nisam u mogućnosti da Vam obezbedim odluku ustavnog suda niti presude Upravnog suda.
Preporučujem Vam da odete u Udruženje vojnih penzionera koji su u toku celokupne problematike i oni Vam mogu dati kopije odluka ili se informišite preko sajta uvps.
U Udruženju se možete detaljnije informisati.
S poštovanjem,
Arsenović Konstantin

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.