Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 41 guests and no members online

   

 

На данашњи дан 1914. године Аустро-Угарска је упутила ултиматум Србији, захтевајући одговор у року од 48 часова, окрививши је за атентат у којем је 28. јуна 1914. у Сарајеву убијен аустријски престолонаследник Франц Фердинанд.

Услови ултиматума били су понижавајући и унапред се рачунало да их Србија неће прихватити.

Уз подршку Немачке, Беч је одлучио да Србију војно казни, највише због јачања њеног ауторитета у јужнословенским деловима Аустро-Угарске.

У ноти је затражено објављивање изјаве у којој се индиректно признаје кривица за атентат, уклањање свих официра противника Аустро-Угарске и дозвола српске владе да аустроугарска полиција води истрагу на територији Србије.

Српска влада је формулисала одговор који је, чак и према суду немачке дипломатије, био ремек дело. Имајући у виду крајњу исцрпљеност балканским ратовима, српска влада је прихватила све захтеве осим да аустроугарски органи воде истрагу у Србији.Аустро-Угарска је то искористила да 28. јула 1914. Србији објави рат, започевши тако Први светски рат.

 

 

http://www.nspm.rs/hronika/na-danasnji-dan-1914.-austro-ugarska-uputila-ultimatum-srbiji-preminuo-francuski-marsal-peten-slobodan-milosevic-postao-predsednik-srj-ubijeno-14-srba-u-selu-staro-gacko-kod-lipljana.html