Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1948
Juče1097
Ove nedelje4450
Ovog meseca7354
UKUPNO836661

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 118 guests and no members online

   

 

Петронијевић сматра да је 78 дана бомбардовања имало већи број злочина него било која друга војна интервенција и да практично ни један пројектил није био испаљен, а да није био злочиначки

 
Књига Горана Петронијевића

„Окружни суд у Београду , чији је предсједник тада био Верољуб Ракетић, а ја сам био члан судског већа, уз још три члана пороте, након много дана и седмица смо донели пресуду за злочин НАТО. Том пресудом су проглашени кривим министри иностраних послова, министри одбране и представници 4 НАТО државе: Француске, Немачке, САД и Велике Британије, као и два тадашња руководиоца НАТО-а који су били надлежни: Генерални секретар НАТО Хавијер Солана и амерички генерал Весли Кларк, тадашњи главнокомандујући НАТО за Европу“ – рекао је адвокат Горан Петронијевић, који се укључио онлајн на промоцију своје нове књиге „НАТО пред судом историје“ која је одржана у Руском дому у Београду.

 

Горан Петронијевић истиче да је интересантно зашто том пресудом нису обухваћени остали руководиоцу НАТО-а, из других земаља и да су, како наводи, овом тужбом обухваћени они који су свакодневно комадовали и одређивали циљеве за гађање, те да су зато они више одговорни у односу на друге.

„По сведочењима НАТО официра, ово су лица која су одређивала који ће циљеви бити гађани на територији СРЈ. Управо ти људи су свакодневно доносили одлуке да буду гађани цивилни циљеви: школе, болнице, вртићи, медијске куће, мостови и грађевински објекти који нису имали везе са војном инфраструктуром“ – наводи Петронијевић.

Петронијевић сматра да је 78 дана бомбардовања имало већи број злочина него било која друга војна интервенција и да практично ни један пројектил није био испаљен, а да није био злочиначки.

„Треба знати да карактер тог рата није био легалан ни легитиман од стране НАТО. Што се тиче Србије, тј. СРЈ, она је била принуђена да уђе у тај рат, и водила је , по међународном праву рат који је био одбрамбени“ – наглашава Петронијевић.

 

У складу са највећим актом међународног права, каже Петронијевић, ни једна држава, савез држава или војни савез не може ступити у војни конфликт или напасти суверену државу без одорења Савета безбедности УН,а у овом случају, НАТО је управо то урадио, и како наводи Петронијевић, злоупотребио је међународно право и извршио је насиље над међународним правом.

„Уверен сам да са многих тачака земљине кугле могу изнети сличне оптужбе у односу према НАТО. Он је без сагласности СБУН почео тај рат, и ни један војник или полицајац, који би у обичном рату био законита мета, није био легитимна мета. Узимајући то у обзир, сваки цивил, полицајац и војник који је страдао од НАТО-а је био мета злочина” – објашњава Петронијевић.

За своју књигу каже да је својеврстан дневник и да је у њој описан сваки дан шта се догађало, који је циљ погођен и ко је погинуо, те како је главни злочин био убијање цивила и еко- циљева.

„Избацили су пројектиле са осиромашеним уранијумом, гађали хемијске фабрике, огромна количина отрова је на тај начин доспела на земљу, у воду и у ваздух и на тај начин је угрожен цели регион, цела Европа, не само СРЈ. Последице тог суровог напада осећаћемо још деценијама, а можда и столећима” – закључује Петронијевић.

Наглашава да је пресуда  укинута, али да остаје као сведочанство о борби и храбрости народа да се супротстави глобалистичком империјализму НАТО-а.

„Није било другог избора осим да се уђе у рат, и показали смо да НАТО није непобедив, а то је пример свима, нарочито моћнијима од нас” – сматра Петронијевић.

“Сваки злочин који остане некажњен понавља се. Упечатљив је јучерашњи пример заседања у Бриселу у НАТО Алијанси, који се није случајно одржао баш 23.марта, уочи бомбардовања Србије. Ништа није случајно” – рекао ја на промоцији књиге “Нато пред судом историје” Горана Петронијевића у Руском дому, директор Јевгениј Баранов.

Господин Јевгениј Баранов наводи да је током заседања у Бриселу, генерални секретар НАТО-а изјавио да НАТО спроводи озбиљно појачање и да је, како каже, Алијанса спремила борбене јединице у Источном делу Североатланске Алијансе и да организују све више војних вежби.

“Ја не могу то да тумачим другачије, него као претњу. Прошле су 22 године и сада препознајемо исте речи и дела од те организације” – рекао је Баранов.

Судија Врховног суда Љубомир Вучковић, човек који је тада директно учествовао у комуникацији са НАТО Алијансом каже да када је било планирано да Солана стигне у Београд, тадашње власти су тражиле да се предмет НАТО пакта реши ван закона и укине и да су, како истиче, они који су се супротставили том притиску, сносили катастрофалне последице.

“Међународно право је престало да постоји на данашњи дан пре 22 године. После овога, имали смо Арапско пролеће. Када сила не поштује ни закон ни правду постоји изрека која каже “Бога се не боје, људи се не стиде” – говори Вучковић.

“Пресуда коју нам је донео Горан Петронијевић је историјска пресуда и од ње много зависи. Она је основ наше тужбе коју смо 20.јануара 2021.године поднели и где тражимо од НАТО пакта да надокнади штету за сваког војника, официра и грађанина који је боравио на Косову*, а оболео је од рака” – истиче адвокат Срђан Алексић.

Срђан Алексић сматра да је ова пресуда утврдила најважнију ствар, а то је, како каже, ратни злочин против човечности.

“Ово кривично дело не застарева и биће основ за многе тужбе, а пре свега за последице бомбардовања осиромашеним уранијумом и душевне патне српског народа” – наговештава Алексић и истиче да је господин Анђело Фјоре Тартаља једини и јединствени адвокат на свету који је успео да докаже узрочне последице бомбардовања осиромашеним уранијумом и то у 180 правоснажних пресуда” – наводи Алексић.

“Надам се да после наше тужбе следе и друге по правним основама, али имамо други проблем око компензације. Желимо ону коју је добио Тартаља у Италији, а не оне као у Србији које су недостојне за човека” – говори адвокат Алексић, који осећа дужност да истера правду до краја у знак поштовања према свим недужним страдалницима и коме је мајка, како каже, рођена у месту које је бомбардовано осиромашеним уранијумом и која је од последица истог, умрла од рака.

“То што је НАТО пакт одржао седницу пред годишњицу бомбардовања је за нас у Србији обрнута симболика. Ми немамо право да заборавимо, немамо право да опростимо злочин који је НАТО учинио нама” – рекао је херој који је био на првој линији одбране и учествовао у рату, генерал Божидар Делић.

Генерал Делић се сећа кобне 1999.године, посебно православног Васкрса, када су на бомбама које су бацали на нас исписали честитке поводом празника.

“То што су нам фашисти радили у Другом светском рату, данас ради тај глобални свет. Настављају све оно што су нам радили фашисти. Удружили су се против нас 19 НАТО земаља и још 7 наших суседа. Однос снага био је 1 – бесконачно. Успели смо да нарушимо НАТО планове који су били да Србију баце на колена за 5 дана” – наводи генерал Делић и додаје да ни после 78 дана Србија није била на коленима.

“Ми војници смо наш задатак испунили до краја и обезбедили смо услове политичком руководству да када почну преговори о миру, буду равноправна страна. Сада, када је Русија постала сила и може да парира светским силама, сви наши погледи су уперени у братску Русију јер једино она може да нас заштити” – закључује генерал Делић.

ВИДЕО: https://youtu.be/JNd2tKMvQ6o

https://www.in4s.net/nato-pred-sudom-istorije-knjiga-gorana-petronijevica/