Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 5 guests and no members online

   

15.05.2021. - 10:05

Тузланска колона Бројни свједоци и материјални докази, ексхумирана тијела убијених за Суд БиХ и међународне судове, нису били довољни да се пресуди починиоцима злочина.

У Бијељини ће данас, на гробљу у Пучилама код спомен- костурнице, бити обиљежено 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони. На овај злочин и данас подсјећају преживјеле жртве, тражећи истину и правду.

У нападу муслиманских снага на 92. моторизовану бригаду ЈНА која се, у договору са тузланским властима, мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“ 15. маја 1992. године, убијено је више од 54 војника, а рањено 44.

Поновљен је сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву, који се догодио непуне двије седмице раније – први дио колоне је пропуштен, а други нападнут из засједе, преноси РТРС. Напад су извршили припадници „Патриотске лиге“ и МУП-а тадашње БиХ под контролом ратне владе у Сарајеву. Овај злочин је директно преношен на локалној телевизијској станици. Бошњаци овај дан и злочин над невиним војницима на одслужењу војног рока прослављају као „Дан одбране Тузле“.

Према неким сазнањима, могуће је да је убијено и више војника и цивила који су радили у ЈНА, а бошњачке власти све ове године бране налогодавце злочина и скривају још три масовне гробнице са 78 тијела. Бројни свједоци и материјални докази, ексхумирана тијела убијених за Суд БиХ и међународне судове, нису били довољни да се пресуди починиоцима злочина. in4s.net

https://iskra.co/region/zlocin-bez-kazne-29-godina-od-tuzlanske-kolone-muslimanske-snage-ubile-vise-od-54-vojnika-jna-a-ranile-44/