Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 23 guests and no members online

   

„На Србе су у БиХ агресију извршили представници других двају народа у парламенту који нису уважили њихово право да искажу свој интерес“

Прегласавање Срба у парламенту и неуставни референдум о независности БиХ у фебруару/марту ’92, узроци су грађанског рата у БиХ, изјавио је у емисији “Сарајевски Срби – нестали народ” професор Дарко Танасковић, члан Међународне независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 91. до 95.

Парадоксална је, каже, тврдња Бошњака да је узрок рата – агресија Србије на БиХ, и није тачна.

Подељени национално и верски, подељени и пред идејом о будућности, Муслимани и Хрвати су почетком 90-их били за независну БиХ, Срби одлучно против идеје да ван Југославије живе као мањина, у држави која не постоји.

– Оно што је сасвим сигурно је да је, политички посматрано, узрок рата у БиХ или оно што се обично назива “казус бели” била једна полимогена одлука Бошњака, односно тадашњих још Муслимана и Хрвата да у парламенту БиХ надгласају српске посланике и да организују референдум као да је реч о некој националној држави или демократској држави, а не једној дубоко подељеној држави, гдје између конститутивних народа влада огромно неповерење – рекао је Танасковић.

Децидно одбацује тврдњу да је Србија извршила агресију на БиХ, а поготово да су Срби напали Србе.

– На Србе су у БиХ агресију извршили представници других двају народа у парламенту који нису уважили њихово право да искажу свој интерес и да се постигне неки компромис, јер, као што знамо, постојао је ту један савез за уставна питања који би требало да се активира у тренуцима када се међунационални проблеми не могу решити. Бошњаци и Хрвати су тада занемарили постојање савета за међунационално договарање и извели су овај, практично, привидно демократски пуч у парламенту. То је био разлог који је учинио да ствари крену неповратно и да на крају проговори оружје – додао је он.

Избијање рата, сматра Танасковић, дошло је у прилог муслиманској политици, која вијековима игра на жици између српских и хрватских тежњи, да би задржала такозвани територијални интегритет и заокружену БиХ.

 

Насловна фотографија: Нови Стандард

 

Извор РТРС/Вечерње новости, 28. март 2021.

https://www.standard.rs/2021/03/29/d-tanaskovic-preglasavanje-srba-i-neustavni-referendum-uzroci-rata-u-bih/