Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 61 guests and no members online

   

Најтајнија операција ВРС: Овако је Младић намагарчио НАТО

ИЗВОР: Б. БОЈИЋ - Б. KАШАНСKИ

четвртак, 20. 8. 2020.| 21:00
 

Генерал Ратко Младић и његови сарадници успели су да спрече америчко бомбардовање положаја Војске Републике Српске (ВРС) 1994. године вештим маневром који је убедио стратеге из Вашингтона да ВРС има руски моћни ракетни ситем С-300. Реч је о једној од најбоље осмишљених тајних операција српских снага, која је у потпуности успела и онемогућила акцију "Забрањен лет", која је подразумевала обарање летелица, авиона, хеликоптера српске армије ако би се усудили да лете изнад територије БиХ без дозволе Алијансе, као и гађање трупа ВРС на земљи.



www.профимедиа.рс
Ратко Младић

НАТО је, подсетимо, први пут од оснивања 1949. употребио оружје у оквиру једне мисије, и то крајем фебруара 1994. у БиХ - два америчка ловца Ф-16Ц, који су патролирали зоном забрањеног лета оборили су, без упозорења, четири авиона Ј-21 јастреб ВРС. Страдала су три српска пилота. Већ су била договорена нова дејства, још снажнија, али је НАТО након операције осмишљене у Младићевом штабу стопирао дејства у страху од С-300, све до следеће године, када су Американци већ схватили да су преварени.
ДОБИЛИ НА ВРЕМЕНУ

О томе како се све дешавало за Српски телеграф сведочи шеф прес-службе Главног штаба ВРС и један од најближих Младићевих сарадника пуковник Милован Милутиновић.

- Сећам се те седнице Главног штаба. На њој је констатована блиска, непосредна и неизбежна опасност од дејстава НАТО авијације. Kада су остали завршили излагање, ја сам рекао генералу Младићу: "Имам решење. Хајде да направимо снимак који би показао да имамо С-300. Док они схвате да то није тачно, ми ћемо добити на времену." Само ме је зачуђено погледао - прича наш саговорник.

Пуковник даље објашњава како је изведена тајна операција.

- Мада је Младић у први мах сматрао да је то неизводљиво, ја сам му предложио да искористи своје добре везе у Москви. И заиста, Младић је нашао човека тамо, ја не знам ко је то био, па смо послали униформе наше војске које су обукли руски војници и снимили су их и сликали као Србе поред С-300. За све нам је требало двадесетак дана - наводи Милутиновић.


Милошевић: "Ратко, одакле вам, бре, то", Младићев одговор: "Па нашло се, шефе"


www.профимедиа.рс
Слободан Милошевић

Те 1994, главни уредник Ревије 92, у којој су пласиране наводне слике српских војника са С-300, био је Душан Миловановић. Ево како се он сећа тих дана:

- Пуковник Милутиновић ме је позвао и рекао да ћу добити ексклузиван текст и фотографије. Појавио се сутрадан Никола Шолаја и донео договорени материјал. Послали смо преко својих канала фотографије у Војску Југославије и отуда добили потврду да је заиста реч о С-300. Дан после објављивања текста настао је хаос. Моју канцеларију данима су опеседали агенти ДБ, тражећи да им кажем ко је доставио податке.

Kако каже Миловановић, управо је време било оно што је требало Младићу.

- Операција НАТО је заустављена. Kолико знам, уз Младића и Миловановића, био је укључен и један руски генерал. Ја тада нисам знао да слике нису аутентичне. Пошто су притисци постали исувише јаки, Милошевић је позвао Младића и упитао га имају ли С-300. На то му је Младић узвратио: "Па, нашло се, шефе." Милошевић га је питао: "Откуд вам, бре, то, шта се заје*авате, бићемо сви у проблему", а Младић му је узвратио: "Вама прпа, а? Је*и га, кад ви нисте хтели да нам помогнете, ми смо нашли ко хоће." Агонија је трајала све док Американци разним методама, истрагама, вештачењима нису утврдили да је превара у питању.

ПРВО ИШАО ВИДЕО

Kако каже, направљен је видео у трајању од десетак минута, плус неколико фотографија. Све је изгледало крајње аутентично.

- Војнике су снимили како померају ракете, усмеравају их ка небу и слично. Прво смо то пласирали у ТВ емисији "На бранику отаџбине". Прилог је трајао 15-20 секунди, али је изазвао огромну узбуну прво у Загребу, онда даље. Страни новинари су похрлили на конференције које смо држали, али сам ја само тврдио да нисам у склопу ПВО и да не знам ништа. Потом смо пласирали слике у тиражну београдску Ревију 92, чији је главни уредник био Душко Миловановић - закључује сарадник генерала Младића.

РЕАKЦИЈЕ
Љубан Kаран , бивши потпуковник KОС


yоутубе.цом/ТВ Пинк

Пропаганда је део сваког рата. НАТО је у ваздуху био надмоћан. Тешко је било организовати одбрану. Младић је знао да НАТО води ратове са нултим губицима и да ће у страху од С-300 и обарања својих авиона да обуставе операцију "Забрањен лет". Иако смо ми били инфериорни у медијском рату, та битка је успела, наравно, на неко време


Владимир Лазаревић, пензионисани генерал ВЈ
Тањуг/ Г. СТАНKОВИЋ



Сећам се те приче из 1994. у БиХ, где се водио грађански рат. Легитимно је у рату дезинформисати непријатеља, а у овом случају то се показало и као успешна акција јер је НАТО прекинуо операције, што су српске снаге искористиле
 

 

https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/225384/najtajnija-operacija-vrs-ovako-mladic-namagarcio-nato