Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 88 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Zbog čega je važno redovno kontrolisati pejsmejker

Zbog čega je važno redovno kontrolisati pejsmejker 09 Jan 2019 17:57 #2223

Obavezno i što pre ukoliko vam se jave simptomi koje ste imali pre operacije u vidu gubitka svesti, nesvestica, omaglica, vrtoglavica, zanošenja pri hodu, intezivnog zamaranja, otežanog disanja


Veliki broj ljudi u Srbiji živi sa pejsmejkerom, uređajem koji omogućava bolesnom srcu da normalno radi. Višedecenijskim razvojem, pejsmejkeri su danas postali prava čuda medicinske tehnike, ali kao i svaki drugi uređaj zahtevaju redovnu kontrolu i održavanje. Njihova kontrola, moguća je samo u specijalizovanim centrima od strane posebno obučenih lekara. Pored centara pri državnim ustanovama u Srbiji, postoji i privatni Centar za kontrolu pejsmejkera u bolnici "Aurora" u Beogradu.

Kontrole pejsmejkera moraju se shvatiti ozbiljno jer je to jedini način kojim mi, specijalno obučeni kardiolozi, proveravamo njegovu funkciju i ispravnost. Ukoliko se neke nepravilnosti u radu na vreme primete, mogu se često otkloniti programiranjem, ili se pravovremeno može planirati intervencija kojom bi se loša funkcija ili defekt otklonili. Ako se na vreme ne reaguje u slučaju preloma ili oštećenja izolacije elektrodnog sistema ili ukoliko je baterija došla pre očekivanog vremena do kraja svog životnog veka, posledice mogu biti ponekada životno ugrožavajuće. Najčešće se pregledi rade na tri do dvanaest meseci. Vremenski intrevali u kojima savetujemo da dolazite na redovne kontrole su pažljivo planirani i zavise od tipa pejsmejkera i njegove namene.

Kada bi trebalo da odete na vanrednu - prevremenu kontrolu pejsmejkera?

Obavezno i što pre ukoliko vam se jave simptomi koje ste imali pre operacije u vidu gubitka svesti, nesvestica, omaglica, vrtoglavica, zanošenja pri hodu, intezivnog zamaranja, otežanog disanja. Ako osetite nepravilan srčani rad ili ako budete izmerili puls koji je niži od onog koji ste uobičajeno merili ili niži od podešenog prilikom poslednjeg programiranja. Savetuje se pregled ukoliko osetite bol ili poigravanje i pečenje mišića u predelu mesta gde vam se nalazi pejsmejker. Navedeni simptomi i znaci mogu ukazivati na ozbiljan problem sa funkcijom aparata ili elektroda. Javljanje otoka i crvenila regije oko aparata ili eventualno curenje i pojavu gnoja na operativnom rezu morate prijaviti što pre jer i lokalna infekcija često ima sklonost ka širenju što može dovesti i do infekcije srčanih zalistaka i sepse. Ako primetite da ruka na strani pejsmejkera počne da otiče, savetuje se ultrazvučni pregled dubokih vena ruke i ramenog pojasa, kao i pregled vaskularnog hirurga.



Autor teksta je dr Velibor Jovanović, kardiolog
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.074 seconds
Powered by Kunena Forum ::