Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 63 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Тајни купци откривају грешке трговаца

Тајни купци откривају грешке трговаца 05 Jan 2019 22:49 #2219

Измењени прописи у области инспекцијског надзора ступили на снагу од Нове године. Прикривеном куповином инспектори ће "ловити" оне који послују нелегално


СПОРАЗУМ о признању прекршаја и систем "прикривене куповине" новине су које су у области инспекцијског надзора ступиле на снагу од Нове године. Циљ је да повећају ефикасност, а засада су омогућени у домену рада тржишне и инспекција рада, док се за преостале очекује отварање током 2019. године.

Како наглашавају у Министарству државне управе и локалне самоуправе споразум о признању прекршаја је новина намењена "доброј привреди" која је несвесно у зони прекршаја, а омогућено је да поред умањења казне буде изречено и упозорење код првог прекршаја из одређене групе. Циљ је да што мање прекршаја дође на суд, а они који доспеју да буду ефикасно и без застаревања решени.


- Реформом инспекцијског надзора константно се унапређује рад инспекција. Отуд и споразум о признању прекршаја који ће не само рад инспектора учинити ефикаснијим, већ ће се одразити и на ефикасност судова - рекао је Зоран Касаловић, државни секретар у Министарству државне управе.

Анализе показују да ће око 80 одсто прекршаја бити подложно споразуму о признању и ту су готово сви прекршаји осим оних који се третирају као деликт против инспектора.

- Свака ће инспекција одредити који су то прекршаји који могу бити предмет споразума, колико ће бити смањење казне у случају признања и који су то прекршаји који ће евентуално проћи само са упозорењем - рекао је Касаловић.

Сам процес признања је сличан ономе што већ постоји у области саобраћаја. Инспектор подноси прекршајну пријаву, прекршајни суд заказује рочиште и оставља рок за постизање споразума. Привредник који је начинио прекршај одлази у инспекцију и склапа договор о чему инспекција обавештава суд.



Први пут у Србији је предвиђен и систем "прикривене куповине", који ће инспекторима омогућити да контролишу привредне субјекте без претходне најаве и показивања налога и службене легитимације.

- Прикривену куповину користиће инспектори када сумњају да делатност није регистрована или да се не издаје рачун, односно када не могу на други начин да прибаве доказе или је отежано њихово прибављање о томе да ли је на пример привредник регистрован и да ли издаје фискални рачун - кажу у МДУЛС.

Инспектор куповином, као тајни купац, прикупља доказе и чињенице и тек након тога показује службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор.

За несавесне предвиђене су и казне и то од 5.000 до 100.000 динара, за различите пропусте у декларисању робе.




СИВА ЕКОНОМИЈА СЕ НЕ ИСПЛАТИ

ПРЕМА речима Бранка Ружића, министра за државну управу и локалну самоуправу, применом прикривене куповине шаље се јасна порука да ће онај део привреде који је свесно у сивој зони бити ефикасно процесуиран, односно да се противзаконито пословање не исплати и не може се више рачунати на то да застаре поступци.

www.novosti.rs
Last Edit: 05 Jan 2019 22:51 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Moderators: coki
Time to create page: 0.098 seconds
Powered by Kunena Forum ::