Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 93 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Ко не плаћа доприносе губи својство осигураника

Ко не плаћа доприносе губи својство осигураника 16 Jan 2019 21:09 #2226

Грађани који не уплате доприносе у року од шест месеци губе својство осигураника


уторак, 15.01.2019.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Србије данас је саопштио да је изменама закона о ПИО предвиђено да грађанима који се самостално укључују у обавезно осигурање, а не плате допринос у року од шест месеци од дана доспелости, престаје својство осигураника.

Рок доспелости је 15. у месецу за сваки претходни месец у години.

Изменама закона ће се утврдити и престанак осигурања осигураницима који пре 30. септембра ове године нису платили допринос у року од шест месеци од дана доспелости, било због тога што су плаћали доприносе за ПИО на нижу основицу од утврђене за тај период или су нередовно измиривали обавезе.

Ти осигураници неће моћи да накнадно уплате доприносе за период за који он није плаћен шест месеци од дана доспелости.

Подаци осигураника који су доприносе за ПИО уплаћивали у тачном износу и у року доспелости, региструју се у матичној евиденцији и представљају основ за обрачун пензија када се за то стекну правни услови.

Лица која се добровољно определе за самосталну уплату, чак и ако им је решењем ПИО фонда престало својство осигураника, могу поново да поднесу захтев и приступе обавезном осигурању, поштујући нову законску норму о редовности уплате доприноса за ПИО, преноси Бета.

У саопштењу се наводи да од уплате за јануар 2019. важе нове основице осигурања које су за 3,76 одсто више у односу на претходну годину, а грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања.

По закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што је 23.921 динара, а највиша пет просечних плата, односно 341.725 динара.

Допринос за ПИО је 26 одсто, па ће месечни издатак за самосталну уплату доприноса за ПИО бити од 6.219 динара до 88.848 динара.

Грађани који не желе више да уплаћују самостално доприносе у обавези су да поднесу захтев за престанак уплате.

Право на самосталну уплату доприноса имају лица која су ван осигурања, старија су од 15 година, имају пребивалиште у Србији, нису корисници пензије остварене у Србији или у држави са којом је закључен међународни уговор о социјалном осигурању.
www.politika.rs/scc/clanak/420370/Gradan...svojstvo-osiguranika


Коментари7

zoranпре 4 сата
Penzioni sistem u Srbiji je ultra nepravedan. Ako ste uplacivali doprinose za penziju samo jedan dan manje od 15 godina nema penzije a nema ni povratka uplacenog novca. Za poredjenje u npr Nemackoj uslov za penziju je 5 godina staza, a ako to niste ispunili vratice vam sav novac koji ste uplatili. I sada da mi neko objasni (osim objasnjenja e tako mi se hoce) da ako nemam uslov od 15 godina i drzava nece da mi da penziju, zasto ne mogu da dobijem svoj novac nazad koji sam uplatio ?
|
zeljko951пре 8 сати
Navedene dopune Zakona o pio pokazuju koliko je ovaj izuzetno vazan zakon za zaposlene van vremena u kome smo i u kome cemo ziveti.Obaveze su najvaznije a sta dobije zaposleni pri zavrsetku radnog veka zavisi od drzave i vlade.Nikako da se uspostavi veza izmedju uplacenih doprinosa i visine penzije i mogucih godina uzivanja iste.Dinar preko minimalne osnovice je uzalud uplacen.
|
Питање за 341.725 динарапре 17 сати
Шта се дешава са новцем претходно уплаћеним од стране тих избачених нередовних платиша? Уредно им га врате (са све припадајућим каматама?), или га "поједе маца"?
|
Bikiпре 6 сати
Niko ne pojede, sve sto je uplaceno priznaje se u staz osiguranja a svojstvo osiguranika gube od prvog dana za koji nisu platili doprinose. Nedvosmisleno stoji u Zakonu o PIO.
električarпре 21 сат
A hoće li im biti vraćeno ono što je do tada uplaćeno, kad već gube status osiguranika ?
|
Bikiпре 6 сати
Ne. Zasto? Ono sto su do tada uplatili priznaje im se u staz osiguranja zakljucno da danom sa kojim su uplatili doprinose.
Иренапре 8 сати
Odlično i vrlo logično pitanje!
Last Edit: 16 Jan 2019 21:11 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.108 seconds
Powered by Kunena Forum ::