Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1017
Juče672
Ove nedelje2422
Ovog meseca5326
UKUPNO834633

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 45 guests and no members online

   

На данашњи дан: Јуриш у славу мајора Гавриловића (ВИДЕО)

"Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!“

 
Мајор Драгутин Гавриловић

Тог 7. октобра 1915. године, мајор Краљевске српске војске Драгутин Гавриловић одржао је чувени говор браниоцима српске престонице, када је његов батаљон био посљедња резерва у одбрани Београда.

Окупивши своја три вода, као и остатке већ расутих јединица испред кафане „Јасеница“, Гавриловић је одржао говор који је ушао у војне енциклопедије и уџбенике реторике, и о коме се прича преко сто година.

 

„Јунаци,

Тачно у 15 часова непријатељ се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао.

 

Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!“.

Силно мотивисани браниоци Београда кренули су у јуриш и – вјечну славу.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: https://youtu.be/pn2G0HBVEbc

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.