Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas506
Juče1097
Ove nedelje3008
Ovog meseca5912
UKUPNO835219

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 56 guests and no members online

   
27.09.2019

Обележено 103 године од повлачења српске војске на Крф



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, положила је венац код Маузолеја на острву Видо, у оквиру обележавања 103 године од повлачења српске војске на грчко острво Крф.
 
Комеморативне манифестације у Републици Грчкој одржавају се у знак сећања и пијетета на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске.
 
Државну церемонију код Маузолеја предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а комеморативним свечаностима присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, представници Владе Републике Србије, амбасаде Србије у Републици Грчкој и генералног конзулата Србије у Солуну, као и званичници Републике Грчке и представници српских и грчких удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Венци су положени и код спомен-обележја „Морнарички крст“, а венац Владе Републике Србије положен је и у „Плаву гробницу“.
 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венце и код споменика Дринској дивизији, код споменика Јанису Јанулису и код спомен-плоче у Гувији - месту искрцавања српске војске на Крф.
 
После неуспелог покушаја да се српска војска повлачи долином Вардара, а због продора бугарске армије и пресецања комуникација те изостанка планираног продора савезника из Солуна у сусрет српској војсци, Врховна Команда је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на Јадранско приморје. После више од месец дана тешких маршева у најтежим временским условима и беспућу, српска војска се прикупила код Скадра, Драча и Валоне одакле се повукла на Крф на којем се до априла прикупило 151.828 војника, у Бизерти око 13.000, а на Корзици и у Француској њих око 5.000. Међу последњима на Крф је стигао и начелник Врховне Команде генерал Петар Бојовић, у априлу 1916. године.
 
Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје. Реч је о раздобљу великог страдања цивилног становништва и припадника оружаних снага који су, исцрпљени дуготрајним маршевима кроз Косово и Метохију и Албанију, спас потражили на грчким јонским острвима Крф и Видо.

  http://www.mod.gov.rs/cir/14475/obelezeno-103-godine-od-povlacenja-srpske-vojske-na-krf-14475
 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.