Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas865
Juče672
Ove nedelje2270
Ovog meseca5174
UKUPNO834481

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 26 guests and no members online

   

Српски тенкисти у полуфиналу са Кином, Азербејџаном и Казахстаном (фото)


© Sputnik / Алексей Куденко
Вести
Оливера Икодиновић
0 160

Припадници Војске Србије пласирали су се у полуфинале Тенковског биатлона, који се одржава у склопу 5. Међународних војних игара на полигону Алабино поред Москве. Полуфиналну трку српски тенкисти ће имати у суботу, 10. августа.

Жребом је одлучено да ће се Србија такмичити у групи са Кином, Азербејџаном и Казахстаном.

Пресудиле секунде

Наше тенкисте на Међународним војним играма предводе командант Друге бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Раде Адамовић, који је руководилац екипе за Тенковски биатлон.

„У првој фази овог такмичења показало се да су све земље-учеснице биле врло добро оспособљене и припремљене и да су буквално одлучивале концентрација и пажња сваког члана посаде у току реализације задатака на стази кретања. За разлику од неких претходних времена о пласману су буквално одлучивале секунде“, рекао је за Спутњик бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Према речима генерала, атмосфера међу нашим тенкистима је „усијана“.

„Борићемо се и идемо даље“, нагласио је генерал.

Ове године у Тенковском биатлону, најатрактивнијем такмичењу војних игара, учествују припадници оружаних снага из 23 земље света, које су подељене у две дивизије. У полуфинале се пласирало по осам најбољих екипа из сваке дивизије, а у другој фази такмичења возиће се тзв. штафета, која подразумева трку свих такмичарских посада, наизменично на истом тенку. Задатак посада је да што брже савладају препреке на стази и реше ватрене задатке, као што су гађање из топа у покрету, спрегнутог митраљеза ПКТ и противавионског митраљеза „Корд“.

© Sputnik / Алексей Куденко
Подршка српској екипи са трибина

Према пропозицијама, свака посада вози четири круга током којих треба да погоди три топовска и три митраљеска циља, као и два циља противавионским митраљезом, а такође и да у сваком кругу савлада 15 противтенковских препрека, као што су противтенковски ров, ескарпа (вертикални зид висине 90 центиметара), водена препрека, мост, коси нагиб, минско поље, брдо, итд.

„Могу да кажем да смо задовољни проласком у полуфинале и да нам је то био примарни циљ на овом такмичењу. Жеља нам је да постигнемо што бољи резултат у полуфиналу“, истакао је потпуковник Раде Адамовић.

Војска Србије у три дисциплине

На овогодишњим Међународним војним играма припадници Војске Србије такмиче се у три дисциплине — „Тенковском биатлону“, „Војном релију“ и „Снајперској граници“. Прве две дисциплине одржавају се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.

Током Међународних војних игара, у „Дому пријатељства“ на полигону Алабино, одржава се Фестивал националне културе, који је такође такмичарског карактера, а од 9. до 17. августа делегације земаља-учесница надметаће се у четири дисциплине — свирању музичког инструмента, приказу националних ношњи, извођењу песама и кореографији. Војску Србије представљаће четворо припадника Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и то у соло певању, свирању трубе, хармонике и виолине. Победници Фестивала националне културе учествоваће у званичном програму затварања великог војног такмичења.

Међународне војне игре одржавају се истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Највећи број такмичења одржава се у Русији.

У 32 војне дисциплине такмичи се више од 5.000 војника, 223 екипе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Финале „Тенковског биатлона“ заказано је за 17. август, када се и завршавају 5. Међународне војне игре.

https://sptnkne.ws/8Uwn

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.