Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas2199
Juče1374
Ove nedelje4796
Ovog meseca14442
UKUPNO843749

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 56 guests and no members online

   


Станари београдског хотела ‘Бристол’ поново без струје
19. август 2019.

Ulaz u hotel "Bristol"
Улаз у хотел „Бристол“

Породицама војних лица које живе у хотелу „Бристол“ у београдској четврти Савамала поново је искључена струја, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) један од станара Драган Стојановић.

Стојановић је рекао и да станари вечерас одлучују „о даљим корацима које ће предузети“.

Станарима „Бристола“ је у мају ове године већ искључивана струја на неколико дана, па су се станари одлучили на штрајк глађу. Снабдевање електричном енергијом је поново успостављено након интервенције Заштитника грађана.

У том периоду остали су и без обезбеђења на рецепцији хотела, телефона и грејања, а штрајк је, како су тада рекли, био начин борбе за нормалне услове за живот, али и борба са „појачавањем притисака да се иселе из „Бристола“, будући да би објекат требало да преузме компанија „Београд на води“ која намерава да га реконструише у луксузни хотел.
Без струје и грејања чекају исељење

У „Бристолу“ је раније живело 30-ак породица војних лица, а данас их је остало 11 које траже да им се реши стамбено питање. У хотел су се привремено доселили пре више од двадесет година, након ратова на простору бивше Југославије.

Министарство одбране је у својим саопштењима наводило да станарима „Бристола“ нуди „адекватно решење и позива их да се уселе у станове за привремени смештај који су добијени од Града Београда или у војносамачке хотеле ‘Звездара’ и ‘Галеб’ у Београду, у складу са правима која остварују“. Додали су и да је већина породица из „Бристола“ раније прихватила понуђена решења.

Породице које и данас живе у хотелу тврде да је трајно, а не привремено, решавање стамбеног питања њихово законско право, јер су уплаћивали новац у Војностамбени фонд. Министарство одбране, међутим, то оспорава.
Штрајк глађу станара хотела 'Бристол'
Фотогалерија


Штрајк глађу станара хотела ‘Бристол’

Актуелни министар финансија и некадашњи први човек Београда Синиша Мали изјавио је јула 2018. године да се на решењу стамбеног смештаја за становнике „Бристола“ ради у сарадњи са Министарством одбране, те да је у време док је био градоначелник „Град Београд издвојио и пренео 140 станова на Републику Србију“.

Министарство одбране је касније саопштило да није добило ни један стан од Града Београда у трајно власништво, већ само на коришћење.

У јуну ове године у причу се укључио и републички Заштитник грађана Зоран Пашалић који је издао препоруке за решење проблема станара хотела.

Станари „Бристола“ су саопштили да су незадовољни препорукама омбудсмана, јер како наводе, није написано ништа о сталном решењу стамбеног питања ових породица, већ се „документ бави периферним аспектима“ и „даје одрешене руке да са њима Министарство поступа како хоће“.

https://vojnibeskucnici.wordpress.com/2019/08/20/stanari-beogradskog-hotela-bristol-ponovo-bez-struje/