Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 47 guests and no members online

   

ВРХУНСКЕ ПЕРФОРМАНСЕ:Србија развија супер-оклопљено борбено возило „Курјак“

Оклопно возило "Курјак"

Борбено возило „Курјак“ је производ локалне компаније „Србоауто” која се налази у насељеном месту Остружница крај Београда. Инжењери ове компаније су у сарадњи са познатом јужноафричком компанијом „ADG Mobility” развили модел оклопног возила амфибије 6×6 са балистичком заштитом STANAG 4569 Level 4, што тренутно не поседује ниједно оклопно возило Војске Србије, изузев основног борбеног тенка М-84. Судећи по прокламованим те-та карактеристикама „Курјак“ ће бити једно од најбољих оклопних возила на свету у својој класи

Оклопно борбени возило „Курјак” ће поседовати топ калибра 30 мм на даљински управљаној борбеној станици која је жиростабилизована, што наша садашња оклопна возила, осим тенка М-84, немају. Превозиће до осам војника + три члана посаде (командир возила, возач и нишанџија). Имаће независно вешање са хидро-пнеуматским амортизерима, по води ће пловити брзином од најмање осам километара на час. Ту је и систем видео-камера за прегледност од 360 степени као и сендвич конструкција пода возила- преноси српски интернет портал Политика.

„Курјак“ ће моћи да савлађује бочни нагиб од 30 степени, уздужни нагиб од 70 степени, вертикалну препреку од 0,6 метара, ров ширине 1,5 метара, прилазни угао од 45 степени и одлазни угао од 45 степени. Возило је високо 2,6 метара, дугачко 7,1 метар, широко три метра, максималне тежине од 25 тона.

 

Захваљујући јужноафричким стручњацима из фирме „ADG Mobility”, компанија „Србоауто” из Остружнице добија светску технологију балистичке заштите, систем независног вешања и амфибијске способности оклопног борбеног возила.

Ниво оклопне заштите STANAG 4569 Level 4 ефикасно штити возило од муниције испаљене из тешког митраљеза КПВТ калибра 14,5мм са раздаљине од 200 метара, као и удара крупних фрагмената граната калибра 155мм које падну на свега 30м од возила. Овај ниво заштите такође штити „Курјак“ од наиласка на противтенковску мину или импровизовани МЕС која иницира експлозију еквивалента 10+кг ТНТ.

Због уградње масивног оклопа који ће тежину возила повећати на готово 25 тона, планира се интеграција изузетно моћног дизел мотора која ће генерисати респектабилних 540 кс. Трансмисија ће бити аутоматска. Ово ће омогућити да возило оствари максималну брзину од 115-120 км/ч. „Курјак“ ће попунити празнину између оклопног аутомобила „Милош“ (погон 4х4) и оклопног возила „Лазар“ (8х8) чиме ће се комплетирати гама оклопних борбених возила-точкаша које производи српска војна индустрија. У сваком случају судећи по основним-техничким подацима „Курјак“ ће бити један од најбољих оклопњака на свету када је у питању класа возила са погоном 6х6.

Са друге стране, званични интернет портал српске државне компаније „Југоимпорт-СДПР“ која се бави експортом наоружања и војне технике наводи сличне, али ипак знатно „мршавије“ бројке који се тичу карактеристика возила. Према њиховим речима ради се о вишенаменском извиђачко-борбеном амфибијском оклопном возилу које је развијено на бази модификације, модернизације и конверзије оклопног аутомобила фамилије БРДМ-2 совјетске/руске производње.

Они даље наводе да поступак конверзије обухвата значајне модификације оклопног тела возила, пре свега повећавање оклопљене запремине возила, замену постојећех бензинског мотора савременим дизел мотором, као и интеграцију низа савремених подсистема. Концепт возила омогућава конфоран транспорт, солидан ниво балистичке заштите и брзо укрцавање-искрцавање оделења од 5 бораца-припадника извиђачких једниица или других специјалних јединица, као и њихову непосредну ватрену подршку уграђеним наоружањем. Основна посада возила обухвата командира, возача и оператора оружним системом.

Концепт возила, примењена техничка решења и интегрисани системи омогућавају обављање низа тактичких задатака из области:

  • извиђања и извиђачко-борбених дејстава, укључујући артиљеријско извиђање и извиђање у саставу оклопно-механизованих састава,
  • командовања, пре свега у саставу високомобилних јединица за антитерористичке и мировне операције,
  • домена дејстава снага за специјална дејства

Висока покрететљивост возила обезбеђена је уградњом новог мотора – осмоцилиндричног дизел мотора са турбо-пуњачем, хлађеног водом, ознаке AMG 6.5 V8, 128 кW (173KS) на 3400 obr/min (користи се на возилима фамилије HUMMER) са новим сувим фрикционим квачилом и новим вратилом који спајају нови мотор са постојећом мењачком кутијом. Амфибијска својства базичног возила су очувана, а очувани су и постојећи увлачећи помоћни точкоци, који омогућавају савладавање врло меканог тла и ширих рововских препрека, јаркова, канал и др.

http://www.bog-rata.com/2019/08/18/srbija-kurjak-oklopno-vozilo/