Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas339
Juče2206
Ove nedelje5047
Ovog meseca7951
UKUPNO837258

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 134 guests and no members online

   

Патријарх Иринеј: Мило гори од јањичара, преци му се преврћу у гробу

Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала, казао је Иринеј

0
 
Патријарх Иринеј

Патријарх Српске православне цркве Иринеј поручио је да ни Турци, ни комунисти нијесу радили Србима и српској цркви оно што данас чини предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Подсјећајући на народну изреку да је „потурица гори од Турчина“, патријарх је казао да се Ђукановићеви преци сада окрећу у гробу.

 

Нажалост, човјек који је сада на трону светих својих предака чини оно што ни Турци нису чинили. Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала, казао је Иринеј за ТВ Храм.

Он сматра да залагање Ђукановића да непризната Црногорска православна црква добије аутокефалност, али и сраман Предлог закона који предвиђа отимање српских светиња на тлу Црну Горе, изазива чуђење читавог свијета.

Ти покушаји и та дјела која намјеравају да се учине чине да се сви владари црногорски, од Светога Петра Цетињскога, Петра Другог, кнеза и краља Николе, преврћу у гробовима својим видећи шта чини њихов наследник. Чуде се преци да је на њихов престо дошао човјек који ратује против Црне Горе и против Срба у Црној Гори. А шта су Црногорци него Срби из Црне Горе?! Као што постоје Шумадинци, Војвођани, Личани, Босанци, Херцеговци, тако постоје и Срби и Црногорци, казао је патријарх Иринеј.

 

Ђукановић, тврди патријарх, данас диже глас против Срба у Црној Гори и српске цркве и одузима вјековну имовину СПЦ и српског народа.

Нека му Бог да ума да размисли шта чини и да не заслужи проклетство и осуду цијелог српског народа и СПЦ. То што чини, то нико не разумије. Ја не знам како на то гледа свијет, који поштује своју традицију и наслеђе. Надам се да ће и они реаговати и на мјесто таквог човека довести некога са знањем. Нажалост, тешко ми је то да кажем, али српски народ лепо каже да је потурица гори од Турчина, констатовао је први човек СПЦ.

Митрополија црногорско-приморска данас организује „Тројичиндански велики народни сабор за одбрану светиња“ у Храму Васкрсења у Подгорици пошто је Влада Црне Горе утврдила Предлог закона о слободи вјероисповести.

https://www.in4s.net/patrijarh-irinej-milo-gori-od-janjicara-preci-mu-se-prevrcu-u-grobu/