Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas3115
Juče2682
Ove nedelje8394
Ovog meseca18040
UKUPNO847347

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 126 guests and no members online

   

Pašalić: Prekršena ljudska prava stanarima Bristola

 


Jedanaest porodica vojnih lica iz Bristola, koje štrajkuju glađu, veruju da je isključivanje struje, grejanja, telefona i lifta pritisak na njih da bi se što pre iselili
Jedanaest porodica vojnih lica iz Bristola, koje štrajkuju glađu, veruju da je isključivanje struje, grejanja, telefona i lifta pritisak na njih da bi se što pre iselili
 Stanarima hotela Bristol prekršena su ljudska prava, izjavio je Zoran Pašalić, zaštitnik građana Srbije.

On je, zajedno sa saradnicima iz kancelarije ombudsmana, obišao porodice bivših vojnih lica koje dve i po decenije žive u privremenom smeštaju u sobama tog objekta, a koje od 16. maja štrajkuju glađu jer im je isključena električna energija.

„Hoću samo da kažem da danas u Beogradu ne može niko da štrajkuje glađu zato što mu je isključena struja. To potpuno prevazilazi, ne ljudska prava, nego civilizacijsku situaciju u kojoj su se oni našli, da štrajkuju glađu da bi im se uključila struja“, rekao je Pašalić.

On je rekao da „uvek neko treba da odgovara“ kada su ovakve situacije u pitanju, ali je naglasio da ombudsman nije policija, tužilaštvo i sud.

„Zaštitnik građana svakako će locirati onoga ko je odgovoran i u domenu onoga čime raspolaže inicirati odgovornost od konkretnih lica“, rekao je Pašalić u obraćanju novinarima posle razgovora sa stanarima Bristola.

On je naveo da će odmah kontaktirati nadležne institucije kako bi što pre uključile električnu energiju u tom objektu, kako bi stanari prekinuli štrajk glađu.

„To je sada najbitnije. A onda ćemo od ponedeljka poimence da rešavamo svaki slučaj. Da vidimo li postoji način da im se trajno reši stambeno pitanje i da li ima mogućnosti da dobiju ono što je adekvatno njihovim potrebama“, naveo je Pašalić.

Stanari Bristola rekli su u razgovoru sa Pašalićem da im je 17. maja, drugog dana štrajka glađu, iz Ministarstva odbrane stigao dokument u kom im se nudi preseljenje u samački hotel u beogradskom naselju Zvezdara, ali samo sa adresom na koju bi trebalo da idu, bez konkretno navedenih brojeva i kvadrature stambenih jedinica.

Pašalić je, zajedno sa saradnicima iz kancelarije ombudsmana, obišao porodice bivših vojnih lica koje dve i po decenije žive u Bristolu
Pašalić je, zajedno sa saradnicima iz kancelarije ombudsmana, obišao porodice bivših vojnih lica koje dve i po decenije žive u Bristolu

Oni su rekli da će prekinuti štrajk glađu čim im bude uključena električna energija, kao i da će nastaviti da se bore za stanove koji im pripadaju po zakonu, a koje nikada nisu dobili.

„Odlukom Vlade Srbije su Ministarstvu odbrane dodeljeni stanovi za zbrinjavanje privremenih stanara hotela Bristol. Za preseljenje su date 134 stambene jedinice različitih struktura ali je ministar Aleksandar Vulin doneo posebnu odluku da se ti stanovi prebace na listu za zbrinjavanje svih stambenih interesenata Vojske Srbije. To nikako po zakonu nisu smeli da urade jer su stanovi za ’Bristolce’ namenski dati“, rekao je Aleksandar Mijić (28), koji sa roditeljima 26 godina živi u tom objektu.

Ministarstvo odbrane Srbije koristilo je ovaj hotel za samački smeštaj vojnih lica koja su tokom devedesetih tokom rata u bivšoj Jugoslaviji preseljena u Srbiju, gde nisu dobila stanove već su privremeno zbrinuta u sobe Bristola, ali je zaključkom Vlade Srbije iz avgusta 2018. prestalo to pravo ministarstva vojnog i predat je u nadležnost Republičke direkcije za imovinu.

Radmila Radosavljević, ovdašnja privremena stanarka skoro tri decenije, kaže da je rešenje u stanovima dobijenim od Grada Beograda u svrhu njihovog preseljenja:

„Prestaćemo da štrajkujemo glađu kada dođe struja. A moj konkretan zahtev je da mi se reši stambeno pitanje u skladu sa odlukom Vlade Srbije“.

 

Hotel Bristol nalazi se u zoni izgradnje projekta aktuelne vlasti „Beograd na vodi“ koji bi, kako je najavljeno, istoimena kompanija trebalo da preuredi u luksuzni hotel.

Jedanaest porodica vojnih lica iz Bristola, koje štrajkuju glađu, veruju da je isključivanje struje, grejanja, telefona i lifta pritisak na njih da bi se što pre iselili.

Radenka Mijić kaže da štrajkuje jer ne vidi rešenje:

„Oni mene šalju sa dva odrasla sina u tu sobu na Zvezdari. Kažu da je to samački hotel ali to su bolničke sobe sa zajedničkim kupatilima i wc-ima. Za ove naše muke odgovornim smatram Ministarstvo odbrane“.

Pojedini stanari soba u Bristolu rekli su ombudsmanu da su od Ministarstva odbrane dobili tužbe zbog odbijanja da se isele i da su pojedina ročišta već zakazana.

 

Pogledajte video:

https://www.slobodnaevropa.org/a/29947915.html

 

Comments are now closed for this entry