Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas330
Juče1036
Ove nedelje1553
Ovog meseca11199
UKUPNO840506

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 47 guests and no members online

   

Stanari hotela Bristol stupili u štrajk glađu

Stanari hotela Bristol, u kome živi još 11 porodica vojnih lica, stupili su danas u štrajk glađu.

Kako su saopštili, na taj korak su se odlučili zbog „ugrožavanja lične, porodične sigurnosti, ugrožavanja i onemogućavanja najosnovnijih uslova za ljudsko funkcionisanje isključenjem grejanja, električnog snadbevanja, lifta i fiksne telefonije“.

Štrajk glađu u Hotelu Bristol Foto: Srđan Ilić

„Štrajk će trajati dok traju navedeni nehumani i nezakoniti uslovi“, saopštili su stanari hotela Bristol.

U Hotelu Bristol kojim je upravljala Vojna ustanova Dedinje, odnosno Ministarstvo odbrane, još devedesetih godina bile su smeštene porodice vojnih lica, raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ. Nakon više od 27 godina njima preti prinudno budući da je predviđeno da hotelom upravlja kompanija Beograd na vodi.

Veliki broj stanara iselio se prethodnih meseci i to u privremeni smeštaj, dok preostalih 11 porodica ne odustaje od zahteva da dobiju stanove za trajno zbrinjavanje.

Umesto toga, njima je juče isključena struja, kao i fiksni telefon. Ministarstvo odbrane je povodom isključenja struje u hotelu Bristol navelo da to ministarstvo više nije korisnik hotela „Bristol“, a da Vojna ustanova „Dedinje”, koja je kao neposredni korisnik upravljala istim, ne može pružati usluge privremenog samačkog smeštaja u navedenom objektu, jer kako navode, „ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga“.

Iz hotela Bristol su pre četiri dana radnici Vojne ustanove (VU) Dedinje, koja su do sada kontrolisali ulazak u Bristol, iz hotela izneli kompletnu protivpožarnu opremu, odnosno protivpožarne aparate i sva hidrantna creva.

Jednom od stanara i pukovniku u penziji Miodragu Kuljaninu pre tri nedelje stigla je tužba Ministarstva odbrane kojom mu je naloženo da se iz hotela iseli u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Pre toga, početkom aprila Draganu Stojanoviću stiglo je pismo od Vojnog pravobranilaštva, kojim se od njega zahteva da se iseli iz hotela u roku od osam dana ili će biti pokrenut parnični postupak za njegovo iseljenje.

Vlada Srbije je 28. avgusta prošle godine donela zaključak o prestanku prava Ministarstva odbrane na korišćenje zgrade hotela Bristol.

Kako je stanarima obećalo Ministarstvo, za njih su obezbeđeni privremeni smeštaj u drugim samačkim hotelima ili stanovima koji je trebalo da im budu dodeljeni. Ministarstvo je istaklo i da niko neće ostati na ulici.

Međutim, uprkos uveravanjima nadležnih, to konačno rešenje pojedini vojni stanari Bristola nisu dočekali. Ministarstvo odbrane je veliki broj stanara Bristola iselilo u privremene stanove ili im je ponovo dodeljen kolektivni smeštaj u vojnosamačkim hotelima.

 Izvor: Insajder
https://insajder.net/sr/sajt/vazno/14438/Stanari-hotela-Bristol-stupili-u-%C5%A1trajk-gla%C4%91u.htm

Comments are now closed for this entry