Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1027
Juče2682
Ove nedelje6306
Ovog meseca15952
UKUPNO845259

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 72 guests and no members online

   

Vojnim stanarima hotela Bristol isključena struja, Ministarstvo odbrane tvrdi da više nije odgovorno za hotel

U hotelu Bristol, u kome je ostalo još 11 porodica vojnih lica, danas je isključena struja, a objekat je ostao i bez fiksnih telefona, rekao je za Insajder stanar Bristola Dragan Stojanović. S druge strane, u Ministarstvu odbrane tvrde da to ministarstvo više nije korisnik hotela „Bristol“ i da nemaju osnov da „opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga“.

„U EPS-u su naveli da je struja isključena po nalogu Ministarstva odbrane „, navodi Stojanović.

On kaže da su se porodice koje i dalje žive u tom hotelu obratile Zaštitniku građana, tražeći da reaguje.

“Ovo je još jedan vid pritiska na nas, ali mi odavde ne izlazimo. Pogazili su sve konvencije o ljudskim i građanskim pravima”, dodaje Stojanović.

U Hotelu Bristol kojim je upravljala Vojna ustanova Dedinje, odnosno Ministarstvo odbrane, još devedesetih godina smeštene su desetine porodica vojnih lica, raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ. Nakon više od 27 godina njima preti prinudno budući da je predviđeno da hotelom upravlja kompanija Beograd na vodi.

Vlada Srbije je 28. avgusta prošle godine donela zaključak o prestanku prava Ministarstva odbrane na korišćenje zgrade hotela Bristol.

Kako je stanarima obećalo Ministarstvo, za njih su obezbeđeni privremeni smeštaj u drugim samačkim hotelima ili stanovima koji je trebalo da im budu dodeljeni. Ministarstvo je istaklo i da niko neće ostati na ulici.

Međutim, uprkos uveravanjima nadležnih, to konačno rešenje pojedini vojni stanari Bristola nisu dočekali. Ministarstvo odbrane je veliki broj stanara Bristola iselilo u privremene stanove ili im je ponovo dodeljen kolektivni smeštaj u vojnosamačkim hotelima.

Jednom od stanara i pukovniku u penziji Miodragu Kuljaninu pre tri nedelje stigla je tužba Ministarstva odbrane kojom mu je naloženo da se iz hotela iseli u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Pre toga, početkom aprila Draganu Stojanoviću stiglo je pismo od Vojnog pravobranilaštva, kojim se od njega zahteva da se iseli iz hotela u roku od osam dana ili će biti pokrenut parnični postupak za njegovo iseljenje.

Radnici Vojne ustanove (VU) Dedinje, koja je do sada kontrolisala ulazak u Bristol, pre tri dana su iz hotela izneli kompletnu protivpožarnu opremu, odnosno protivpožarne aparate i sva hidrantna creva iz dela hotela u kom su smešteni vojni beskućnici koji u hotelu stanuju više od dve decenije.

Ministarstvo odbrane: Nismo korisnik hotela Bristol, nemamo osnov za plaćanje struje

Ministarstvo odbrane je povodom isključenja struje u hotelu Bristol navelo da to ministarstvo više nije korisnik hotela „Bristol“, a da Vojna ustanova „Dedinje”, koja je kao neposredni korisnik upravljala istim, ne može pružati usluge privremenog samačkog smeštaja u navedenom objektu, jer kako navode, „ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga“.

„S obzirom na to da ne postoji ni zakonski osnov da Ministarstvo odbrane opredeli novčana sredstva za plaćanje isporučene električne energije, javno preduzeće „EPS snabdevanje“ je obustavilo napajanje hotela „Bristol“ električnom energijom“, navode u Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi i da je Ministarstvo osobama koje se nisu iselile iz hotela „Bristol“ više puta upućivalo obaveštenja i održavalo niz sastanaka sa ciljem obezbeđenja privremenog smeštaja na drugim lokacijama i izvršenja obaveza da po Zaključku Vlade Republike Srbije hotel „Bristol“ preda Republici Srbiji ispražnjen od lica i stvari.

„Svima je ponuđen adekvatan privremeni smeštaj u stanovima koji su dobijeni od Grada Beograda ili u drugim vojnosamačkim hotelima u Beogradu, međutim oni su to odbili“, navodi se u saopštenju.

 

 

Izvor: Insajder

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/14427/Vojnim-stanarima-hotela-Bristol-isklju%C4%8Dena-struja-Ministarstvo-odbrane-tvrdi-da-vi%C5%A1e-nije-odgovorno-za-hotel.htm

Comments are now closed for this entry