Хотел Бристол остао без надзора, војни пензионери смештени у њему забринути за безбедност
Објављено: 2.05.2019

Војна установа (ВУ) Дедиње која је до сада контролисала улазак у хотел Бристол у којем су смештени војни пензионери, данас је тај објекат напустила. Kако више никога нема на рецепцији, а ни улазна врата нико не надгледа, станари за Инсајдер упозоравају да нису безбедни и најављују промену браве.
Рецепција у хотелу Бристол Фото: Инсајдер
Рецепција у хотелу Бристол Фото: Инсајдер

„Улазна врата су откључана, свако може да уђе, а ту је остало нас 11 станара који живимо на спратовима и не можемо да контролишемо ко улази и излази у објекат“, истиче један од станара хотела Драган Стојановић.

Kако је навео за Инсајдер, додатно је забрињавајуће што се унутра налазе струјни ормани, док је у дворишту и трафо станица.

„То нису мале ствари. Свако може доћи да растури или ради шта хоће. Објекат је тотално незаштићен, необезбеђен“, тврди Стојановић.

Након данашњег одласка ВУ Дедиње, рецепција је остала празна, главни улаз отворен, а празне просторије у приземљу запечаћене.

У обавештењу Установе истакнутом у хотелу пише да ће „лица из установе свакодневно вршити обилазак и контролу објекта, као и стање закључаности и запечаћености“.

Врата у приземљу хотела Бристол Фото: Инсајдер
Врата у приземљу хотела Бристол Фото: Инсајдер

 

Станари хотела Бристол, међутим, у томе не виде решење.

„Kако ће они то да обилазе? Они дођу једном дневно, а колика је ноћ? Овде су мигранти колико пута пошали да уђу. Не може се објекат заштити тако што ћете ви једном обићи у току дана и крај приче“, истиче Стојановић и додаје да на крају и сами станари могу бити оптужени да су нанели штете објекту.

О томе да ће променити браву станари су обавестили и МУП, одакле им је одговорено да како ништа није обијено или уништено, случај није у њиховој ингеренцији.

„Обавестићемо и Републичку дирекцију, а Министарство одбране не, јер су они ово и урадили“, навео је Стојановић за Инсајдер.

Kако су заједно закључили, остављање хотела без надзора представља наставак притисака којима их ресорно министарство излаже.

Подсетимо, једном од станара и пуковнику у пензији Миодрагу Kуљанину пре недељу дана стигла је тужба Министарства одбране којом му је наложено да се из хотела исели у року од 15 дана, под претњом принудног извршења.

Пре тога, почетком априла Драгану Стојановићу стигло је писмо од Војног правобранилаштва, којим се од њега захтева да се исели из хотела у року од осам дана или ће бити покренут парнични поступак за његово исељење.

Хотел Бристол је шездесетих година прошлог века дат на коришћење Министарству одбране, односно Војној установи Дедиње. Хотел је пословао комерцијално, али су у једном његовом делу још деведесетих година смештене десетине породица војних лица, расељених са територије некадашње СФРЈ.

Влада Србије је 28. августа донела закључак о престанку права Министарства одбране за коришћење зграде хотела „Бристол“. У будућности ће тим објектом, управљати компанија Београд на води.

Kључни услов да би компанија преузела управљање над објектом јесте тај да он буде “испражњен од лица и ствари”, што за станаре Бристола практично значи исељење.

Kако им је тада обећало Министарство, за њих су обезбеђени привремени смештај у другим самачким хотелима или становима који је требало да им буду додељени. Министарство је истакло и да нико неће остати на улици.

Међутим, упркос уверавањима надлежних, то коначно решење поједини војни станари Бристола до данас нису дочекали. Министарство одбране је велики број станара Бристола иселило у привремене станове или им је поново додељен колективни смештај у војносамачким хотелима.

Извор: Инсајдер