Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas481
Juče2206
Ove nedelje5189
Ovog meseca8093
UKUPNO837400

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 136 guests and no members online

   

ВИШЕГРАД: Жртва добровољаца из Русије не смије бити заборављена

ИСКРА
 

У Вишеграду је обиљежен Дан руских добровољаца.

Прошло је 26 година од њиховог страдања за слободу српског народа у Одбрамбено- отаџбинском рату. Тим поводом служен је парастос и положени вијенци на споменик руским добровољцима у вишеградском гробљу „Мегдан“.

Званичници Српске поручују – огроман је допринос добровољаца из братске Русије и њихова жртва не смије бити заборављена.

Козаци Дона, Москве и Саратова почетком ’90-их прешли су хиљаде километара и стигли у помоћ братском српском народу. Само у Вишеграду учествовали су у свим биткама за одбрану овог краја. Козаци још памте борбе на Заглавку, Турковићима и Рудом.

– Захваљујући активностима Вишеградске бригаде и наших одреда који су дјеловали у саставу ове бригаде одбранили смо Вишеград. На овај начин руски народ и козачки одреди у Русији, помогли су братском српском народу – рекао је Виктор Заплатин командант Првог добровољачког козачког одреда ВРС.

Српски борци Вишеграда и представнци локалне власти поручују да су руски добровољци заувијек задужили град на Дрини и Републику Српску.

– Мислим да наш дуг никада неће престати јер дати живот из друге државе за Републику Српску заиста је велика ствар – сматра Александар Савић предсједник Борачке организације Вишеград.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да народ има развијену свијест према овом догађају.

– На нама младима је да његујемо и обиљежавамо ове значајне датуме за српски народ – додао је начелник општине.

Руси су уз Србе били вијековима, и једино су они били спремни да у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, раме уз раме, са саборицима Војске Републике Српске страдају за слободу српског народа.

– Браћа по крви прешли су хиљаде и хиљаде километара да би бранили наш народ који је био у тешкој и незавидној ситуацији и за то им хвала – нагласио је генерал Милан Торбица савјетник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Током четири године одбрамбено – отаџбинског рата из братске Русије у Републику Српску стигло је више од 700 добровољаца. Они су бранили Вишеград, али и борили се на ратиштима широм Републике Српске. Тридесет седам их је уградило животе у темеље Републике Српске.

РТРС

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.