Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas240
Juče1097
Ove nedelje2742
Ovog meseca5646
UKUPNO834953

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 35 guests and no members online

   

Странке из Српске поручују: Од прославе Дана Републике неће одустати!

31.03.2019.
 
 

Фото: РТРС

И данас реаговања на одлуку Уставног суда БиХ, којом је 9. јануар, као Дан Републике, поново оспорен.

Званичници поручују – Република Српска има спреман одговор. На позив предсједнице Републике, лидери свих парламентарних странака у Српској о њему би требало да се огласе заједнички, након састанка заказаног за уторак.

До тада, политичке парије формирају своје приједлоге.

Посљедња одлука Уставног суда БиХ само је још једна у низу потврда његовог политичког опредјељења, став је предсједнице Републике.

За Жељку Цвијановић сви процеси у БиХ иду уназад, па се умјесто формирања власти, повећања плата и бриге за грађане, у политички дискурс поново враћа питање празника.

– Ово је једна поприлично, морам да кажем и безобразна и дрска и цинична и арогантна, али и прилично глупа ствар. У земљи у којој ви требате дневно да градите неко повјерење и бавите се суштинским стварима и покажете да је та земља добронамјерна према својим грађанима, ви стално показујете нешто друго. Према томе, каква акција, таква и реакција – категорична је предсједница Српске.

Да ће реакција бити јединствена, увјерен је предсједник Владе Српске.

– То се да закључити на основу изјава које су дали лидери свих политичких странака из Републике Српске. Не могу нам ускратити славље, а институције Републике Српске ће наћи начин како да то славимо и како да то уоквиримо у закон – истако је премијер Радован Вишковић.

До уторка политичке партије формирају приједлоге. СНСД један већ има, али о њему до састанка не жели.

Портпарол највеће политичке партије у Српској, Радован Ковачевић, позива на јединство, без обзира на политичке разлике.

– Састанак у уторак код предсједнице Републике јако је битан јер морамо у овој ситуацији да манифестујемо јединство које грађани Републике Српске очекују од нас. Морамо да усагласимо заједничке закључке и заједничке кораке за будући период – наглашава Ковачевић.

Јединство очекују и остале странке у власти. ДНС не прихвата ниједну варијанту у којој се у питање доводи Дан Републике или Република Српска, саопштио је лидер странке. За социјалисте, странке у Српској имају одговорност да дефинишу однос према одлуци Уставног суда.

– Друга ствар је да ли ми можемо ићи у коалицију са онима који траже укидање Дана Републике Српске. Сутра ће бити укидање назива Републике Српске и нормално као посљедње дође укидање Републике Српске. Ми немамо комодитет да тако нешто дозволимо – каже предсједник ДНС-а Марко Павић.

– Ја заиста мислим да је ово крајњи и преломни тренутак када Република Српска мора заузети крајње одлучан став и након тога, тај став реализовати – наводи Петар Ђокић, предсједник СП.

Готово идентичан је став и опозиционог блока. Лидер ПДП-а позива на политички моратуријум на подношење апелација. Састанку ће се, каже, одазвати како би се усагласио јединствен одговор.

За потпредсједника СДС-а ова ситуација могла би додатно одгодити коначно формирање заједничких институција.

– Морају сви релевантни фактори у Републици Српској сјести и дати адекватан одговор на све што се дешава. Српски народ сигурно нема ништа против било ког другог народа у БиХ. Ми смо за очување Републике Српске – наводи Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а.

– На крају ће се о томе одлучивати у Народној скупштини Републике Српске. Ја мислим да странке из Републике Српске треба да имају јединствен став и такви састанци сигурно могу донијети тај јединствен став. Ја ћу се одазвати на овај састанак – закључује Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

A делегација Уставног суда БиХ, дан након доношења нове одлуке посјетила је Брчко Дистрикт, чији је градоначелник поручио да ће испоштовати сваку одлуку Парламента Српске. Предсједника суда радује, каже, што ће Српска, макар и на свој начин, спровести одлуку која ће бити објављена тек за 10-ак дана.

– Уставни суд се позивао на раније своје одлуке, не само о Дану Републике, него и о расписивању референдума. Те двије карактеристике стоје и у одлуци. Нико није оспорио право Републике Српске на Дан Републике и нико није оспорио право Републике Српске да утврђује свој дан, па и референдумом – каже Златко Кнежевић, предсједник Уставног суда.

– Ја ћу као држављанин Републике Српске поштовати одлуку НСРС у вези са тим питањем. Већ смо имали најаву да ће НСРС наћи начин да испоштује одлуку Уставног суда, а да истовремено 9. јануар остане као празник Републике Српске – нагласио је Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта.

Република Српска до сада је спровела све одлуке Уставног суда, док их у Федерацији БиХ чак девет није спроведено. Подсјетимо, Уставни суд БиХ за који не постоји закон и којем су од девет судија тројица странци, Републици Српској укинуо је дотадашњи грб и химну „Боже правде“.

РТРС

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.