Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas569
Juče2682
Ove nedelje5848
Ovog meseca15494
UKUPNO844801

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 51 guests and no members online

   

РТ:САД би могле захтевати од „савезника“ да плате 150% за „привилегију“ смештаја њихових војника

 

Објављено: 09.03.2019.год.

фото: © US Navy / Specialist Robin W. Peak / RT


Фрустрирани оклевањем својих савезника улагањем у војну потрошњу, Трампова администрација припрема захтеве да земље у којима су стациониране америчке трупе плаћају пуне трошкове, а неке од њих да плаћају за ту "привилегију".

Бела кућа припрема захтеве да Немачка, Јапан, Јужна Кореја и евентуално свака друга земља где ће бити стациониране америчке трупе плаћају "трошкове плус 50%" - одонсно 150 одсто за њихово сервисирање и потребе, укључујући плате војника, извештава Блумберг, наводећи "десетак" извора у Трамповој администрацији.


Од Пентагона је затражено да прикупи податке о трошковима одржавања америчких трупа у иностранству и доприноса тих земаља овим трошковима, пренео је и АП изјаве неколико званичника, опет анонимних. Земље чија је политика „веома блиска“ америчкој, према овим изворима, добиле би неодређени попуст.

Председник Доналд Трaмп се лично залаже за тај предлог, преноси Блумберг, те да ће ићи тако далеко, да ће тражити „трошкове плус 50 %“. То је такође напомено саветнику за националну безбедност Џону Болтону, када су САД преговарале о статусу 28.500 војника у Јужној Кореји. Две земље су се на крају договориле да Сеул плати 924 милиона долара 2019. године, у односу на 830 милиона долара претходне године.

Ради поређења, Немачка тренутно плаћа 28 посто трошкова за америчке војнике који се налазе на њеном тлу - око милијарду долара годишње - према истраживању "Rand Corporation researcher David Ochmanek". На недавном саслушању у Конгресу, главни амерички генерал за Европу затражио је још више војника, позивајући се на "претњу" од Русије. Овај захтев је саопштен поред захтева САД-а да европске чланице НАТО-а купе више оружја произведеног у САД-у.

Почевши од кампање, Трамп је у више наврата позвао савезнике САД да надокнаде Вашингтону за привилегију да их "бране" Американаци, а овај објављени предлог је најспецифичнији предлог како ће то бити учињено.

Такав потез би осигурао да савезници и “буду у игри”, рекао је амбасадор САД у ЕУ Гордон Сандленд у интервјуу, индиректно потврђујући постојање плана. Естаблишмент америчке спољне политике био је узнемирен тим предлогом, међутим, то је довело до тога да се то учинило као сигуран начин да се отуђе од савезника на које се САД ослањају у глобалној пројекцији моћи и утицаја.

"Чак и постављање овог питања даје погрешан податак да су ти објекти у корист тих земаља", изјавио је за Блумберг Даглас Лут, амерички амбасадор у НАТО-у за време администрације Обаме, а сада сарадник на Харварду.


 

"Истина је да су они тамо и ми их одржавамо зато што су они у нашем интересу."

 

Америчке базе су “суштински део заштите америчких интереса” широм света, а тражење новца од земаља домаћина било би “потпуно самопоражавајуће”, каже Дерек Чолет, Обамин помоћни секретар за одбрану, сада у немачком Маршаловом фонду.

Иво Далдер, још један бивши амбасадор при НАТО-у за време Обаме, одбацио је предлог као "бесмислен" и рекао да ће америчку војску претворити у де факто плаћенике.

 

Америчка војска имала је “око 600” база изван територије САД-а од 2013. године, са скоро 200.000 војника у иностранству од 2017. године. САД се налазе у Немачкој и Јапану од краја Корејског рата 1953. године. САД тренутно троше више на војску него следећих 12 земаља иза њеих - укључујући Кину (224 милијарде долара), Русију (44 милијарде долара) и Индију (55,2 милијарде долара). Амерички војни буџет за 2019. годину износио је 716 милијарди долара, а предложени буџет за 2020. ће износити 750 милијарди долара. У међувремену, амерички државни дуг је премашио 22 биоилиона долара и наставља да расте.

http://vostok.rs/index.php?option=n&idnovost=117924

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.