Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas343
Juče1374
Ove nedelje2940
Ovog meseca12586
UKUPNO841893

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 55 guests and no members online

   

Новости: Сложени технолошки заокрет српске одбрамбене индустрије

 Српска одбрамбена индустрија прави заокрет ка развоју и производњи сложене и скупе борбене технике. Системи "Aлас" и "Ралас" најсложенији пројекти на којима ради наша земља

 

 

  План државног и војног врха, да вредност годишњег извоза српског наоружања, муниције и војне опреме достигне милијарду америчких долара до половине следеће деценије, биће достижан само уз убрзани рад на сложеним борбеним системима – возилима, ракетама, летелицама и „паметној“ муницији. Домаћа војна индустрија последњих година направила је велики скок у развоју ових средстава и уписала се на мапу иноватора и произвођача и сложене борбене технике.

 Технолошки заокрет у развоју и производњи војних средстава – од квалитетне, али једноставне и јефтине муниције и лаког наоружања ка софистицираним борбеним средствима 21. века – јасно се види из последњих наступа домаће одбрамбене индустрије у иностранству. То потврђује и недавно одржани сајам у Абу Дабију „Ајдекс 2019“, где је Србија истакла своје најјаче адуте од којих се очекује да буду улазница у круг одабраних европских произвођача војне технике.

 Незванична вест да је Кипар, уз осам возила „милош“ купио и једну комплетну батерију од 24 самоходне хаубице „нора Б-52“, и тако се придружио старијим корисницима Мјанмару, Кенији и Бангладешу, потврђује да српско сложено наоружање има добар пролаз у свету. То се уз артиљерију новог времена посебно односи на ракетни програм, који је и недавно у Абу Дабију изазвао велико интересовање потенцијалних купаца из света.

 Поред јавног предузећа „Југоимпорт СДПР“ и Војнотехничког института, лидер у овој области је компанија „Едепро“ из Београда која је један од главних носилаца српског развоја високософистициране ракетне технике. Ова фирма запошљава око стотину инжењера који су изнедрили низ пројеката. Ту је беспилотни хеликоптер „стршљен“, летелица „алекс“, ракета „шумадија“, као и најновији производ – прва српска летећа бомба са ГПС навођењем. Заштитни знак и најсложенији систем који се развија у Србији јесте ракетни систем „алас“ и нова његова нова варијација „ралас“ (уместо турбомлазног мотора користи ракетни), постављен на платформу возила „лазар“.

 – Први пут у историји Србије развијен је „алас“ ракетни систем уз помоћ оптичког кабла, способан да погоди циљ на великој удаљености. Реч је о изузетно развијеној технологији на пољу где се и најразвијеније земље боре да изнесу сличне пројекте. „Ралас“ је веома сличан пројекат, који је планиран и за употребу у Војсци Србије – објашњавају стручњаци компаније „Едепро“.

 Да је Србија већ дуже време уписана на мапу конструктора и произвођача ракета, сведочи и то да је београдски „Едепро“ власник печата најпрецизније невођене ракете од 122 милиметра на свету, која уједно има и највећи домет у својој категорији – 40 километара. У току је рад на новој верзији овог пројектила који носи ознаку Г-2000. План је да достигне домет од чак 52 километра, а комплетан дизајн производ је домаће памети. Ова ракета осмишљена је уз коришћење оригиналне технологије чврстог композитног термопластичног ракетног горива.

 Србија је прошле године извезла војну технику, оружје и муницију у вредности од више од 600 милиона долара, што је око 14 одсто више него 2017. Пројекција је да ће држава од ове делатности ове године зарадити између 100 и 200 милиона више него лане. Предуслов за овакав резултат јесте наставак улагања и пун гас у развоју започетих пројеката.

 Рапидан заокрет у концепту домаће одбрамбене индустрије главни уредник ваздухопловног портала „Танго сикс“ Петар Војиновић види пре свега на терену вођених ракета и беспилотних борбених система.

 – На Србију се већ дуже време не гледа искључиво као на земљу квалитетне малокалибарске и артиљеријске муниције. Наше државне и приватне компаније успешно су се ухватиле укоштац са највећим изазовима – развојем ракета, дронова, вођених муниција и сложених борбених возила. То су платформе које дају доста могућности за модификације по жељи купаца. На пример, борбени беспилотни хеликоптер је тип летелице који, једном када се развије у потпуности, представља врх ваздухопловне технике којим већина земаља са завидном војном репутацијом не може да се похвали – објашњава Војиновић.

 

НОВАЦ И СТРУЧЊАЦИ
Стручњаци за војну технику наглашавају да је за успешан развој сложене борбене технике неопходно континуирано улагање, али и снажна кадровска база. Држава је у осам фабрика наменске индустрије од 2014. до данас уложила више од 130 милиона евра, а додатних 50 милиона издвојено је за набавку технологије и машина. Овај сектор у Србији запошљава око 12.000 људи, од којих добар део чине и високообразовани стручњаци. ВТИ из Жаркова, водећа научноистраживачка установа, који је прошле деценије доживео кадровски крах, прошле године примио је 48 младих инжењера.

 

ВИШЕ МУНИЦИЈЕ ЗА СВЕТ
Упркос опредељењу да развија сложене системе наменска индустрија Србије не одустаје ни од своје основе – производње муниције. Капацитети ове делатности рапидно су подигнути пре годину и по, када је отворена нова фабрика муниције у Узићима. У њу је уложено 90 милиона евра, а годишње ће производити око 100 милиона комада муниције малог калибра. Следеће године почеће са радом линија за метке калибра 12,7 милиметара, који су изузетно тражени на светским тржиштима.

  Извор Вечерње новости, 04. март 2019.

 

 Сродне вести

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.