Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas287
Juče2682
Ove nedelje5566
Ovog meseca15212
UKUPNO844519

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 81 guests and no members online

   


Пријем поводом обележавања 5. марта Дана Војнообавештајне агенције одржан је вечерас у Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру.

Свечаности су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, верских заједница, народни посланици и бројни гости.



Поздрављајући окупљене у име припадника Агенције, директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић, подсетио је да је заштита отаџбине одувек основни задатак сваког српског обавештајца, али и да је у свим историјским раздобљима, посебно у ратовима, тај задатак био сложен.

- Посао припадника једине српске спољне обавештајне службе, каква је ВОА, ни данас није лакши. Обавља се у времену које је посебно динамично и турбулентно. Сведоци смо све бржих промена како на глобалном тако и регионалном плану и нових геополитичких околности које отежавају процене будућих догађаја. Понашање главних међународних актера је све непредвидивије, а познато је да када велики играчи на светској сцени укрсте интересе, обично последице тог судара осете мали – нагласио је генерал Стојковић, додајући да је посебно поносан на чињеницу да је ВОА у таквим околностима успела да одржи висок кредибилитет процена о ситуацији у нашем окружењу, али и у свету.

Он је посебно захвалио припадницима Агенције, који су радом и залагањем допринели таквим резултатима и учинили да она буде модерна и способна да препозна опасности којима је изложена наша отаџбина.



- Такву спољну обавештајну службу не бисмо имали да није било сталне подршке и разумевања и захтева државног и војног руководства. За рад Агенције на оваквом нивоу посебно је заслужно Министарство одбране и наш министар који имају огромно разумевање за наше потребе и планове. Захваљујући томе, успели смо да подмладимо кадар и спроведемо реорганизацију, као и да проширимо мрежу војних изасланстава. У прошлој години отворили смо два нова изасланства – у Белорусији и Ирану – истакао је генерал Стојковић додајући да ће стечено поверење припадници ВОА настојати да оправдају подршком развоју билатералне војне и војноекономске сарадње.

Према његовим речима, изасланици одбране, осим што представљају Србију, штите и њене интересе у иностранству и иступају у јединственом дипломатском фронту афирмишући државни концепт војне неутралности и ширећи истину о Косову и Метохији.

- Војнообавештајна агенција је присутна на многим местима широм планете, али са жаљењем могу да констатујем да нема континента или важнијег региона у свету где владају мир и хармонија. Трка у наоружању, која се у свету захуктала, рефлектује се и на наш регион и то је нешто што нас забрињава као неутрално опредељену земљу. Србија не жели да буде извор нестабилности, али ни мета неког будућег конфликта и зато са посебном пажњом пратимо тешко објашњиво интензивно наоружавање земаља региона Балкана, које би по логици ствари требало да се ослањају на колективну безбедност која проистиче из чланства у НАТО. Спречавање изненађења на стратегијском плану био је и остаје наш основни задатак, а безбедност наше отаџбине императив – закључио је директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић.



Војнообавештајна агенција обележава свој дан у знак сећања на 5. март 1884. године, када је склопу реорганизације и модернизације српске војске донета Уредба о ђенералштабној струци, којом је у оквиру Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек. На данашњи дан пре тачно 135 година војнообавештајна служба је установљена у Српској војсци као Спољни одсек у оквиру Главног Ђенералштаба, предвођен нашим прослављеним ратником војводом Радомиром Путником.


  http://www.mod.gov.rs/cir/13700/obelezen-dan-vojnoobavestajne-agencije-13700

 

photoФОТОГАЛЕРИЈА

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.