Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas78
Juče187
Ove nedelje265
Ovog meseca9911
UKUPNO839218

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 24 guests and no members online

   

Маћехински однос Владе Црне Горе: Преко 10000 пензионера живи од 63 цента дневно

Најнижа пензија у Црној Гори, након усклађивања пензија од 1. јануара ове године износи 125,63 евра

 
илустрација

Иако представници власти у Црној Гори често говоре да смо лидери у региону, званични подаци и статистика показују да се наша држава високо пење на свјетској листи сиромаштва.

Сиромаштво у Црној Гори изазвано је прије свега неадекватном пореском политиком, којом су највише погођени пензионери и корисници социјалних примања.

Према подацима до којих је дошао портал ИН4С, старосне, инвалидске и породичне пензије у пероду од 1985. до 2018. године су се драстично смањивале. Па је тако старосна пензије 1985. године била 511,3 евро, да би у 2018. години та пензија износила свега 278, 45 евра.

Инвалидска пензија је, такође, драстично смањивана у протекле 33 године, па је тако 1985. године износила 360,99 евра, да би у протеклој години пензионери са овом пензијом имали свега 247,75 евра.

Тренд смањивања пензије обухваћена је и породична пензија, која је са 348,32 евра пала на 221,51 евро. Дакле, просјечна пензија у Црној Гори 1985. године износила је 403,10 евра да би у 2018. она пала на 236,12 евра.

пензије од 1985. до 2018. године

Такође, према статистичким подацима које је радио портал ИН4С, ниједна просјечна пензија од 2004. до 2018. није прелазила суму од 400 евра.

Најнижа пензија у Црној Гори, након усклађивања пензија од 1. јануара ове године износи 125,63 евра.

Према подацима фонда ПИО, преко 10000 прима минималну пензију у Црној Гори.

На основу обрађених података и ставки буџета за 2018. годину, долазимо до података да је четворочлано домаћинство има обавезе према државном буџету 14 хиљада евра годишње, а просјечна нето зарада износи шест хиљада евра на годишњем нивоу. Просјечна пензија је 3,5 хиљада евра годишње или 273 евра мјесечно, од чега је пола тог износа дуг према пословним банкама, тако да по члану остаје 1,14 евра дневно да се храни.

С друге стране, преко 10 000 пензинера који примају око 125 евра пензије немају дневно за трошак 1,14, већ свега 63 цента.

Дакле, поражавајуће за црногорско друштво, да преко 10 000 хиљада пензинера дневно једва саставе да купе хљеб и млијеко. О љековима, плаћању дажбина држави, свакодневних потреба сулудо је и говорити.

Ово је показатељ колико је девастиран економски систем, те да је јастарија популација доведена на најниже могуће гране – до просјачког штапа.

Врло је јасно какав је однос власти, према обичном грађанину, јер се буџетски приходи повећавају, социјална давања и пензије смањују, те тако узимајући грађанима из уста пуне своје џепове.

Изгледа да је то власт у Црној Гори и планирала када је од својих грађана тражила да 2006. године заједно издејствују самосталност, јер према подацима од те 2006. пензије и социјална примања су све нижа и нижа. Једино повећање, било је 2009. на основу судске одлуке, да би након тога драстично пале.

И УН види лош положај пензионера

Експерт Уједињених нација (УН) за људска права старијих Роса Корнфелд Мате изјавила је да је у Црној Гори угрожен значајан број тих лица јер живе у апсолутном сиромаштву и позвала црногорску Владу да обезбеди заштиту најрањивијим групацијама.

Наглашавајући да старији, а нарочито жене спадају међу најугроженије групације, она је апеловала да Влада Црне Горе да обезбиједи заштиту овој категорији.

Плаћају чанарину Савезу удружења пензионера, хтјели то или не

Сваком пензионеру се мјесечно наплаћује 40 или 60 центи чланарине за Савез удружења пензионера ЦГ – без обзира да ли има његову сагласност или не.

Организација КОД је тражила је раније од Фонда ПИО да им дају одлуке на основу којих то раде. Руководство Фонда је то одбило, правдајући да то није у њиховој надлажности.

извор ФБ страница

„Савјет Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информација је на захтјев Организације КОД поништио такву одлуку Фонда ПИО и наложио да нам доставе тражене одлуке. Ако си пензионер и ниси добровољно пристао да ти се одбија мјесечна чланарина, пошаљи у коментару или Инбоx-у име, презиме и основне податке и помоћи ћемо Ти да добијеш назад своји 43,2€ или 64,8 € – или ако си краће био пензионер – износ који ти је одузет (израчунаћемо заједно) – у зависности колико ти је завлачена рука у џеп без твог питања и твоје сагласности. Пензију си сам зарадио и сам треба да је трошиш. Сваки евро, сваки цент„, казали су из организације КОД.

Ево шта о положају пензионера мисле наши саговорници:

Екипа портала ИН4С разговарала је са пензинерима Подгорице и сви су јединствени у ставу- да су у изузетно тешком положају.

пензионер Радомир Перишић

„Ја бих цитирао једног сатиричара који је рекао: „Не умије власт са пензионерима, даје им мале пензије, они се здраво хране и дуго живе“. Повећајте нам пензије једно годину дана, па ће се смањити број пензинера“, сатиричан је био новинар у пензији Радомир Перишић.

Да се пензинери налазе у тешком положају и да имају више него биједне пензије  сагласан је Станко Дебановић.

пензионер Станко Дебановић

Они поред својих биједних пензија које примају, једва састављају крај са крајем. Имају проблеме јер тешко долазе на специјалистичке љекарске прегледе, онда су принуђени да иду у приватне ординације и да плаћају прегледе. Осим тога многи љекови су избрисани са позитивне листе љекова и многи се купују. Цијене љекова су неопоредиво веће него у окружењу“, рекао је за наш портал Станко Дебановић.

Он сматра да треба да се уведе бесплатан градски превоз за пензионере, као што раде земље у региону.

И међуградски превози треба да имају веће попусте. Што се тиче инавалида они су у много горем положају, јер многи не могу да остваре своја основна права. Биједне су надокнаде, нарочито за оне који су настрадали на послу, и услед тога остали без или оштетили своје екстремитете. Многи не могу да оставре туђу његу и помоћ„, каже пензионер Станко Дебановић.

И Батрићевић Бранимир сматра да су пензије у Црној Гори изузетно мале.

Има пензионера који имају по четири и више чланова породице које издржава од своје пензије. Требају да су пензије око 400-500 евра. Јер, са 150 до 200 евра пензионер не може да преживи мјесец дана„, каже за портал ИН4С Батрићевић.

Такође, додаје да пензионери не могу да уживају у својим старачким данима као што то раде пензионери Словеније, Хрватске и других околних земаља.

Не иду на љетовање, зимовање, не иду у бање. И то ако им се обезбиједи, пензинери су ти који о свом трошку иду на тим мјестима по јако високим цијенама. Неко заиста треба да поведе рачуна о пензионерима“, казао је Батрићевић Бранимир.

Дакле, видимо да је све више пензионера а све мање новца. Њихов тежак живот и све тежи положај, проблем је који треба решавати у што хитнијем року. Међутим, Влада Црне Горе као зла маћеха, остаје слијепа и глува на њихов проблем, препустајући их сопственој судбини.

https://in4s.net/macehinski-odnos-vlade-crne-gore-preko-10000-penzionera-zivi-od-63-centa-dnevno/