Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1816
Juče1374
Ove nedelje4413
Ovog meseca14059
UKUPNO843366

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 70 guests and no members online

   

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ: „Зауставити дискриминацију Срба у Црној Гори“

25.02.2019.
 
 

(Црна Гора) Фото: илустрација

Српски национални савјет у Црној Гори тражи да се заустави дискриминација и одузимање стечених права српском народу за које оптужују црногорски Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, ресорно министарство, скупштинску службу и Канцеларију генералног секретара Скупштине.

Отворено писмо у којем траже реаговање и заустављање дискриминације српског народа, Српски национални савјет упутио је предсједнику и премијеру Црне Горе Милу Ђукановић и Душку Марковићу, као и предсједнику црногорског парламента Ивану Брајовићу.

Српски национални савјет подсјећа да је актуелна црногорска власт организовала Министарство за људска и мањинска права и Фонд за заштиту и остваривање мањинских права на начин да у првој институцији готово сви запослени буду Албанци, а у другој представници Бошњака/муслимана.

– Успјело се у намјери да се испуне обећања да ће се прекинути финансирање српских организација које у свом програму имају за циљ очување српског идентитета и посебности у Црној Гори – додају из Савјета.

У Српском националном савјету оцјењују да је након обиљежавања Дана уједињења Црне Горе и Србије и покретања иницијативе за поништавање одлуке о признању самопроглашеног Косова онемогућено да српске организације остварују Уставом загарантована права, без обзира што су буџетска средства Црне Горе намијењена и српском народу.

– Смишљеном процедуром против српских интереса у Министарству за људска и мањинска права и фалсификовањем критеријума из јавног конкурса о испуњености формално-правних услова апликаната у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, елиминисани су сви пројекти штампани ћирилицом, односно пријаве организација које подржавају српске медије, што доживљавамо као брутални вид дискриминације према српском народу – истичу из Српског националног савјета.

У писму се наводи да су оваквим поступком државне институције и одговорни службеници у њима знатно пореметили до сада иначе коректне односе између представника националних заједница, што доводи до стварања међунационалног неповјерења и знатно смањује могућности међунационалне сарадње.

– Заустављање српских медија, што је очигледно циљ инструисаних представника власти, представља велики проблем за српски народ у Црној Гори – сматрају у Савјету.

Из Савјета истичу да су државне институције у Црној Гори у потпуности елиминисале српске организације које се искључиво баве очувањем идентитета српског народа из подршке средствима која су намијењена и очувању српске посебности у Црној Гори.

Српски национални савјет, као кровна организација српског народа, регистрована у Влади Црне Горе, поднијела је кривичне пријаве против одговорних лица у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, предсједника Управног одбора и вршиоца дужности директора Фонда због кривичних дјела против службене дужности и фалсификовања критеријума из јавног конкурса о испуњености формално-правних услова апликаната.

РТРС, Срна