Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1721
Juče1097
Ove nedelje4223
Ovog meseca7127
UKUPNO836434

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 41 guests and no members online

   

Тужбе оболелих против НАТО чланица чекају став државе

Међународни тим адвоката тражиће да земље које су нас бомбардовале обезбеде лечење болесних грађана Србије у најбољим болницама или да солидарно изграде посебну клинику
НАТО удар 1999. недалеко од границе са Албанијом (Фото EPA/Anja Niedringhaus)

У име грађана Србије оболелих од рака и у име чланова породица грађана који су од те болести умрли, тужбе против држава чланица НАТО-а подносиће међународни тимови правника, у случајевима када наши адвокати могу да процене, на основу медицинске документације и стручних вештачења, да је болест настала услед дејства радиоактивних честица осиромашеног уранијума или других токсичних материја које су се због бомбардовања нашле у ваздуху, води или храни.

Државна комисија за истраживање последица НАТО бомбардовања имаће важну улогу на путу до правде, који неће бити лак, јер подразумева прикупљање чврстих доказа, утврђивање одговорности чланица НАТО-а и правично обештећење, које треба да се састоји у лечењу оболелих и исплати новчане надокнаде, како за живе тако и за умрле.

Срђан Алексић (Фото лична архива)

– Пут до правде отвориле су нам пресуде италијанских судова, које су потврдиле узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и малигних обољења италијанских војника који су боравили на Косову. Наше је да у сваком конкретном случају докажемо да постоји та веза, јер нагли скок оболелих од рака у Србији у првој декади 21. века не може да буде случајност – каже адвокат Срђан Алексић из Ниша.

Подсећамо, онколози тврде да је НАТО одговоран за 10.000 до 18.000 умрлих од канцера у Србији и за 15.000 до 30.000 новорегистрованих онколошких болесника у првих 10 година после бомбардовања. Питали смо на који начин грађани могу да се обрате адвокатима и да ли ће их то нешто коштати.

– Не треба ништа да плате, јер је рад адвоката и сарадника на овим случајевима бесплатан и волонтерски. Могу да дођу за сада у две адвокатске канцеларије у Србији. Једна је моја у Нишу, на адреси Синђелићев трг 4/11, а друга у центру Београда, у Улици Деспота Стефана број 38, стан три, где могу да се обрате адвокату Милици Петковић. На улазу у зграду стоји натпис: Удружење „Осиромашени уранијум” – објашњава адвокат Срђан Алексић.

Адвокати ће најпре проверити медицинску документацију и питати грађане да ли су боравили на Косову или на југу Србије, будући да је на том подручју пало највише ракета са осиромашеним уранијумом.

– Ако нису били на Косову или на југу Србије, онда морамо да утврдимо зашто сматрају да је њихова болест повезана са штетним материјама. На пример, људи из Панчева и околине удисали су опасна испарења услед бомбардовања „Петрохемије”, „Рафинерије” и „Азотаре”. После бомбардовања „Заставе” у Крагујевцу, грађани су на овом подручју били изложени утицају врло канцерогених једињења – наводи Алексић.

Следећи корак је медицинско вештачење. Србија има одличне стручњаке али нема одговарајућу нано-технологију која би могла да пружи све одговоре на основу биопсије ткива и присуства токсичних и радиоактивних елемената који су последица бомбардовања.

Када адвокати у Србији, у поступку који је бесплатан, прикупе доказе и направе нацрте тужби, адвокати у земљама чланицама НАТО-а могу да подносе тужбе пред судовима својих земаља 

– Кључни моменат у сваком појединачном случају биће утврђивање узрочно-последичне везе између изложености токсичним материјама и болести. Будући да у Србији не постоји једна медицинска установа која може да обави комплетна вештачења, стручњаци из државне комисије одлучиће где ће бити вештачени људи који могу да туже НАТО. Једно такво вештачење на Одељењу за нано-технологију Универзитетске клинике „Ла Сапијенца” у Риму, кошта 1.500 евра. То наши оболели грађани не могу и не треба да плаћају из свог џепа – наглашава адвокат.

Управо због сложености и значаја вештачења, адвокати ће сачекати званичан став државне комисије о свим питањима у вези са конкретним доказима.

– Ако бисмо поднели тужбе, а да не сачекамо став државе, угрозили бисмо јавни интерес, који је овде велики. Можемо да дођемо у опасност да нам сутра одбијају тужбе. Задатак нас адвоката је да у међувремену сачинимо правни тим. Имамо велику подршку бранилаца из Рима и Венеције, који већ имају искуства, јер се више од десет година баве случајевима италијанских војника и упућени су у детаље. Имамо помоћ и Међународне асоцијације руских адвоката, који живе и раде свуда у свету, у САД и у земљама ЕУ, затим адвоката из Мађарске, Шведске, Немачке, Швајцарске, Енглеске... Направићемо стратегију и о томе ћемо обавестити јавност – каже Алексић.

Када адвокати у Србији прикупе доказе и направе нацрте тужби, адвокати у земљама чланицама НАТО-а могу да подносе тужбе пред судовима својих земаља. Међутим, има и другачијих идеја о надлежности судова у овим случајевима.

– Постоји и предлог да се формира нови „ад хок” суд, састављен од судија из трећих земаља, које нису чланице НАТО-а, као што су Индија, Кина, земље Латинске Америке, Русија и Белорусија. Има и трећа варијанта – да се тужбе подносе пред нашим домаћим судовима, али ту вреба опасност да нам оспоре легитимитет – објашњава Срђан Алексић.

У тужбама ће бити истакнута три захтева, а први и најважнији је – лечење оболелих, на шта би државе чланице НАТО-а биле обавезане пресудом.

– Тражићемо да тужене државе лече наше грађане од малигних болести у њиховим најбољим здравственим установама. Предложићемо чак да тужене државе солидарно изграде посебну клинику, са свом потребном опремом, наравно бесплатно. На другом месту биће захтев за новчано обештећење оболелих и чланова породица наших грађана који су умрли услед болести изазваних бомбардовањем – каже адвокат Алексић.

Трећи захтев је такође од изузетног значаја за Србију и њене грађане, а то је еколошки захтев – чишћење животне средине од токсичних материја које су и даље присутне, две деценије после бомбардовања, у земљи, води и ваздуху.

– Захтеваћемо да стручњаци НАТО-а спроведу чишћење југа Србије од заосталих граната са осиромашеним уранијумом, које су укопане неколико метара у земљу и загађују нам подземне воде. Они имају бољу технику да очисте тај терен, на коме и даље живе људи. Заштита животне средине је на првом месту у Европи и свету а нама је и даље угрожена, њиховом кривицом – закључује Алексић.

http://www.politika.rs/scc/clanak/423063/Tuzbe-obolelih-protiv-NATO-clanica-cekaju-stav-drzave

 

КОМЕНТАРИ:

vladimirпре 4 дана
Епидемиолошке студије између радиоактивне контаминације и ОС уранијума и повећања стопе малигни болести у покрајини Басрах у Ираку , проучаване од стране научника и медицинских факултета за период 1990до 1997г. Др Уацоуб је објавио анализу 1998. г. која је показала: Пораст малигних болести код деце млађе од 15 год. За 60% само од леукемије, а 120%пораст малигних оболења .Студија показује порест рака материце 160% ,рак штитњаче 143% , рак дојке 102% , рак лимфе 82% ,док је ДНК од 50 студија 29 је абнормално.Токсоплазмени ефекат је показао од 130 случајева 65% је било заражено.Др. Сиегварт Хорст Гунтхер у документованој књизи каже да 251 породица ветерана у Мисисипију од деце рођено после повратка из рата , 67% је имало страшне урођене деформитете .Пре рата никад ниједан .У Ираку су урађене опсежне студије за свако подручје ,све запаљене хемикалије ,нафту ,трафо станице . Предлажем сарадњу и размену искустава са Ираком јер ће и они тужити САД и В.Британију. Аргументи су јасни .
|
vladimir пре 4 дана
Nis Rados @ ,вероватно вам недостају кључна знања из ове области.Ос уранијум настаје сагоревањем уранијумских шипки у нуклеарним реакторима где после овог процеса остаје ђубре ,отпад који је 2,5 пута тежи од челика и као беспларан материјал (738000 тона )САД га је употребио као разноврсну муницијиу. ( забрањену) Приликом удара у мету сагорева у уранијум оксид веома токсичан и канцероген а ослобађа радиоактивне честице које су мање од вируса и бактерија (алфа, бета и гама ) то чини смртоносан коктел звани синдром Заливског рата.Један микрограм (алфа честица) емитује 120 радиоактивни честица сваки дан милионима година .Удахнута или унесена храном ,крвотоком она погађа ћелије које муторају ,увећавају се абнормално 1000 000 пута и деле као код ембриона те тако настају тумури и канцер.Преко 150 000 војника изложено ОС у поднело је захтев за озбиљно лечење . Од 100 људи др . Роккеа на санацији терена у Ираку 30 је убрзо умрло а остали су тешко оболели па и сам др. Рокке.
|
објективнопре 5 дана
Присуство уранијума изотопа U-238, као и плутонијума изотопа 239 до 244 у траговима су директна последица НАТО агресије и представљају злочин против човечанства. Иронија је да су најтеже погођена подручја америчких експонената, и у БиХ и на територији Косова и Метохије, и да управо те популације имају највећу инциденцу малигних болести. У Италији је ова ствар са радиоактивном контаминацијом добила посебан публицитет након масовног обољевања италијанских војника. Слично се десило и са словеначким војницима из састава КФОР-а (пили су воду из извора на терену уз границу), али се то мало помиње у јавности јер је и број оболелих мањи.
|
Nis Radosпре 5 дана
Не одобравам бомбардовање, али ове тужбе немају никакве шансе за успех. Не може се доказати да је неки канцер изазван неким агенсом. Нема специфичног канцера за зрачење. Оно што се може, то је да се статистички покаже неко повећање учестаности канцера у популацији. Међутим, ни овде ствар није чиста, јер је повећање код нас, слично као и у другим земљама. Нема повећања које је веће него у другим земљама. Према свему, ово је млаћење празне сламе. Зашто у тој фамозној комисији нема стручњака који нешто знају о зрачењу и заштити од њега, већ све сам политичар или (углавном) недовољно информисани лекари.
|
nis radosпре 4 дана
Пошто су у комисији углавном политичари, сви смо позвани да оцењујемо. Зато постоје избори, на њима се у ствари даје оцена постојећим политичарима који су у власти и који су ван ње. А, о теми, ОУ, знам много више него цела та (неука) комисија.
 
објективнопре 5 дана
Ти ниси позван да оцењујеш чланове комисије.
 
slavkoпре 5 дана
A svuda prisutni alkohol, cigareti u svakoj kuči, otrovi i nitrati u pitkoj vodi, u rekama, a pesticidi, ilegalne deponije svega i svačega, zagađen vazduh…? Zna se gde je korišten osiromašeni uranijum i zna se gde ima najviše oboleleih od raka. Jedino što se ta područja ne poklapaju.
|
vladimir пре 5 дана
Dr. Dag Rokke veteran USA из Заливског рата каже : употреба ОС уранијума је чин тероризма".У Memorandumu од 01.03.1991. Национална лабораторија Los Alamos , New Mexico 87545 ,у Закључку се каже : Председник Џорџ В Буш , премијер ВБ Тони Блер и перм. Израела Олмерг треба прихвате одговорност да се почне са употребом ОС уран. јер је резултирало катастрофалним штетама по здравље људи и околине . Зато треба да сносе : 1. Медицинску негу за жртве . 2. Темељну санацију животне околине .3. Тренутни престанак одмазде против оних који траже помоћ. 4. Заустављање одмах илегалне и забрањене муниције са ОС уранијумом". Загађена територија заувек остаје јер полураспад алфа честица (њих у ОС -у има 97,8%) траје 4 милиона год. Значи умираћемо полако болно заувек.Ко може то да плати, нема тих пара . Предлажем нашој комисији да сарађују са Ирачким стручњацима јер су одмакли далеко у документацију са терена .ОС ур. Продукти сагоревања нафте ,опасних материја, пораст малигнитета по врстама итд.
|

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.