Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1748
Juče1097
Ove nedelje4250
Ovog meseca7154
UKUPNO836461

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 48 guests and no members online

   

РТ: Нема граница за „руски томахавк“? Шта знамо о новој нуклеарној крстарећој ракети

 

 


Извор: Восток / РТ

Нова руска нуклеарна крстарећа ракета ушла је у завршну фазу развоја након извештаја о успешним тестирањима. Званичници кажу да ће "Буревестник" имати "неограничен" домет која може да превазиђе било коју познату одбрану.

Нуклеарна јединица за погон ракете је успешно тестирана још у јануару, пренели су медији. Ова "кључна" фаза тестирања "потврдила" је да реактор омогућава да пројектил путује до "неограниченог домета".

Војска није званично потврдила саопштења, те није јасно где и када су извршена тестирања. Видео снимци које је објавио тим за развој ракете раније су показали како су инжењери, обучени у беле мантиле, носећи заштитне маске, пажљиво прегледали прототип на тајној локацији. Ракета се делимично видела на снимку.

Амбициозан концепт оружја представио је председник Владимир Путин током његовог обраћања Савезној скупштини прошле године у марту. "Буревестник" 9М730, познат као "SSC-X-9 Skyfall" по НАТО класификацији, дизајниран је као нуклеарна интерконтинентална крстарећа ракета на нуклеарни погон способна да лети на "неограниченим растојањима". Чак је способна да данима кружи око земаљске кугле, ако је потребно.

Војска каже да ће њена способност да практично пређе било коју удаљеност бити повезана са једнако запањујућом "неограниченом способношћу маневрисања". То ће учинити ракету изузетно тешком за пресретање док продире у одбрану непријатеља.

Ако оружје постане потпуно оперативно, Москва ће моћи да лансира ракете "са азијског копна, програмира их да пређу преко Пацифика, обиђу Јужну Америку и продру у амерички ваздушни простор из Мексичког залива", навео је часоприс "Популарна механика" раније ове недеље.


No limits for 'Russian Tomahawks'? What we know about Moscow’s new nuclear cruise missile

Прошле седмице је и лист "Дипломат" из Вашингтона пренео да је пројектил прошао "делимично успешан" тест 29. јануара на локацији у јужној Русији. У извештају, који је навео изворе америчке владе, наведено је да "до сада ниједна земља" није употребила нуклеарну крстарећу ракету ради "инжењерских изазова" и безбедносних разлога.



Ако успешно буде развијен, "Буревестник" ће заиста бити без преседана, имајући у виду његове карактеристике и могућности. У исто време, његова сврха је донекле слична америчким крстарећим ракетама "томахавк" дугог домета, осим што је њихов максимални домет ограничен на 2.500 км.

Сличан руски ракетни пројекат - "Посејдон" дрон-подморница са нуклеарним погоном, проћи ће овог лета тестове на мору. Пројекат је, како се наводи, прошао успешно тестирање нуклеарних јединица. Ранији извештаји сугеришу да ће "Посејдон", који је описан као велики торпедо са нуклеарним капацитетима моћи да путује брзином до 200 km/h, те да зарони на више од 1000 метара.

 
--------------------------

 

http://vostok.rs/index.php?option=n&idnovost=117516

 

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.