Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas513
Juče1097
Ove nedelje3015
Ovog meseca5919
UKUPNO835226

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 37 guests and no members online

   

Пензионери траже да им примања прате раст зарада

Док су пензије пратиле раст зарада сви су знали колико их повећање чека (Фото Д. Јевремовић)

 

Мада Законом о буџету за ову годину нису предвиђена средства за повећање свих пензија, већ само оних најнижих, поједини министри данима најављују да ће можда бити простора за неко додатно повећање. За кога и за колико још нико дефинитивно не може да каже, а једино што је ових дана јавност сазнала јесте пет предлога Фискалног савета како би индексација пензија могла да изгледа. До душе, тек од наредне године.

Управо је то био разлог да питамо Министарство рада да ли је већ сада познато како ће се пензије убудуће усклађивати, да ли ће бити по старом – два пута годишње са растом инфлације или нешто друго. „Политици” су одговорили: „Да би се направила индексација потребно је да знамо шта желимо и чиме располажемо, те да након тога направимо формулу, односно индексирамо пензије које ће у задатом року да реализују тај сценарио”.

„Наш циљ је да просечна пензија у Србији буде виша него сада и да достигне одређени ниво. Желимо да она буде на нивоу минималне потрошачке корпе, односно 36.000 динара колико је у овом тренутку”, објаснили су у ресорном министарству.

Упитани шта очекује пензионере до краја ове године и ко ће имати право на повећање и у ком износу, у Министарству рада кажу да су приходи ПИО фонда већи 9,41 одсто у односи на прошлу годину. На састанку са Међународним монетарним фондом установљено је да је Влада Србије, захваљујући вредном раду и континуираним залагањем, остварила добре резултате и да постоји простора за повећање пензија. Влада ради само на реалним основама, повећање пензија зависи од државних прихода, ситуације у Европи, као и од износа минималне цене рада, која ће бити утврђена у септембру.

Да подсетимо Фискални савет је пре два дана предложио пет модела индексације – да се пензије усклађују с инфлацијом и делом раста БДП-а уколико буде већи од два одсто. Да се примања најстаријих усклађују 50 одсто с инфлацијом и исто толико с растом БДП-а. Као једно од решења предлаже се усклађивање пола пола – с инфлацијом и растом просечних зарада, или 40 одсто с растом цена на мало и 50 процената с растом просечних зарада. Фискални савет као опцију предлаже и 30 одсто усклађивање примања с инфлацијом и 70 одсто с растом укупне масе зарада.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, каже да је добро проучио предлоге Фискалног савета и да би по њему за пензионере најбоље било да се пензије усклађују 60 одсто с растом зарада и 40 процената с инфлацијом.

– Савез ће се наредних дана на седници изјаснити који би предлог за пензионере био најбољи, водећи при томе рачуна да се не нарушава фискална стабилност. Ово, како је сада, најлошије је решење. Да се не зна ни када ће бити повећања, ни за колико, ни за кога. Влада пре свега треба да каже да ли ће пет одсто повећања, које добијају најсиромашнији, бити из буџета као врста социјалног давања, или ће то ићи из касе ПИО фонда. Уколико је ово друго, то није добро, јер ће нарушити стабилност фонда – каже он.

Док су пензије пратиле раст зарада сви су знали колико их повећање чека. Осим тога постојала је и заштитна мера да пензије не смеју да падају испод 50 одсто просечне зараде, а сада су већ испод тога.

Јован Борковић, председник Удружења синдиката војних пензионера, каже да влада месец дана, пошто смо ушли у нову фискалну годину, почиње с подизањем морала пензионерима причом о повећању пензија. Ако тога и буде неће пре краја године, а до тада се може свашта десити на привредном и финансијском плану.

Зато, каже, треба сачекати да се види колики ће привредни раст бити до краја године па давати наду пензионерима. Јер, и прошла година је била фискално добра, па се пензије нису повећале. Он подсећа да је исто тако важно да се у складу са Уставом, предвиди законско обештећење пензионера којима су оне биле смањене.

 



ivanпре 4 дана
postovani,sta se radi u ovoj drzavi,vojna lica,i radnici MUPa kad odlaze u penziju imaju u startu 20%veci penziju u obracunu ,jer imaju beneficirani radni staz a ja koji sam radio na radno mesto sa beneficiranim stazom 12/14 nemam,koja je to diskriminacija.Srbijo,

|

 

oficir policije u penzijiпре 5 дана
Kad sam otisao u penziju moja penzija je bila jednaka plati policajca, a trenutno je plata policajca duplo veca od moje penzije, sto znaci da penzije ne prate plate i da su oko 45% u odnosu na prosecnu platu u Srbiji. Pa gde su Djuro Peric i Jovan Borkovic iz saveza penzionera da se bore za penzionere, da ne vode politiku vlade i ucestvuju u varanju penzionera sto radi i Krkobabic koji juri funcije za sebe, porodicu i partijske drugove. Da ministar rada Djordjevic ne zamajava penzionere, kad se on nista i ne pita, da ce prosecna penzija biti na nivou minimalne potrosacke korpe u sta ni on ne veruje. Tolika, svakodnevna zahvalnost i obilazak penzionera, a nikad manje penzije. Sto se izivljavate nad nemocnom populacijom Srbije ?

|

 

Jovan Tamburicпре 5 дана
Postovani, nemojte da vređate Jovana Borkovića i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica koji se svim zakonskim sredstvima bore protiv diskriminacije i pljacke penzionera. Upravo je Djuro Perić sa Savezom penzionera Srbije i PUPS podržavaju politiku neusklađivanja i smanjenja penzija pa je dovođenje Borkovića u vezu sa njima nekorektno i uvreda.
 

 

 

Stevanпре 5 дана
Gospodine uz duzno postovanje citav zivot ste primali platu od drzave koja je cesto morala da se zaduzuje da bi vas placala .. ja zivim u jednoj od najbogatih zemalja sveta ovde policajac kada se penzionise zaposli se radi i nekuka!
 

 

 

Milošпре 5 дана
Fiskalni savet nudi pet modaliteta indeksacije za usklađivanje penzija, jer je ovo sada najlošije rešenje, ministar finansija se hvali suficitom u budžetu, a predsednik i Vlada Republike Srbije obećavaju povećanje penzija iduće godine, očigledno da im najviše odgovara model šaconometrije: videćemo da li će biti povećanja penzija, kada, za koga i koliko.

|

 

Јован Тамбурићпре 5 дана
И ове године министри у Влади РС уз подршку својих медија започињу са подизањем морала пензионерима информацијама о повећању пензија. Један други резултат је далеко важнији а односи се на убеђивање грађана да је „Србија на добром путу“ да већ у јануару постиже изванредне резултате који неким случајем у децембру омршаве тако да пензионери не добију ни усклађивање са растом цена. Министри срачунатим изјавама о повећању пензија прикривају неспособност да спроводе рефоре у јавном сектору и штету која је нанета пензионерима Србије последњих 6 година неусклађивањем и смањењем пензија. Уместо редовног усклађивања пензија са растом цена и БДП Влада Србије намеће непотребну расправу око формуле усклађивања међу којима је незнатна разлика. Усклађивање са растом цена односно инфлације је заштита пензија од обезвређивања о чему није вођено рачуна последњих 6 година. Усклађивање пензија са растом БДП је уствари повећање стандарда пензионера са растом у друштву. Порастом плата би требало да се п

|

 

Predragпре 6 дана
Minimalna penzija treba da bude koliko i minimalna potrošačka korpa, samo tako će biti realno i normalno, nikako drugačije. Kakve proseke računate, to je pogrešna kalkulacija. Kao ja kupus, ti meso, u proseku sarma, malo morgen ...

|

Miloje Milojevicпре 7 дана
Znaci ove godine penzioneri ostaju bez povecanja penzija!!! Sramota, jer vlast ukidanje zakona o privremenom obracunu penzija smatra da su ove dovoljno povecane.Sramota...

|

pravda i zakonпре 7 дана
Kad nešto ne ide penzioneri su tu da im se uzme. A kad treba da im se da ono što su zaradili оnda se kalkuliše. Gospodo, Penzioneri su penzije zaradili i ne sme se dozvoliti da im se zakona ili da ne prate rast plata. Takođe ne smete dozvoljavati da se penzionerima isplaćuje neka razlika ili pomoć od 5.000 dinara, a da zaposleni primaju razlike ili pomoći po nekoliko puta više.

|

 

Домаћи предузетникпре 6 дана
Пензионери су изгласали тренутну власт тако да...
 

 

 

Београђанинпре 6 дана
Па и логично је да се од њих прво одузима. Они су и заслужни за то где смо данас као држава. Зар нису они били крем и елита друштва пре 20, 30, 40... година? Зар они нису изгласали све што се изгласало након Другог светског рата?
 

 

Sinisa Stojcicпре 7 дана
Penzioneri su u pravu. Krkobic nije njihov predstavnik. On samo sebe i svoju dinastiju bogati

|

nelaпре 7 дана
Dokle god se budu uplacivali doprinosi na minimalac, a ostalo ilegalno na ruke, bice sve oko penzija nesigurno ! Nemate pravo da se igrate sa nama koji smo uplacivali PIO fondu prave iznose celog radnog veka ! Primenite Zakon, postujte nasa resenja, ali proveravajte visinu uplate doprinosa u odnosu na visine plata ! Zakon primeniti i sve stalno kontrolisati !

|

Saradžoglaпре 7 дана
Znate li koliko je penzionera na sudu zbog NAMERNO izračunaih a manjih penzija?Ja sam dobio proces protiv PIO fonda a oni su naredili sudiji da promeni odluku u njihovu korist.Lično mi je sudija rekla da je nemoćna?Od Vrhovnog suda sam dobio odgovor DA ONI SA TEM NEMAJU NIŠTA!Odgovorila mi je pismenim putem osoba PRESRETAČ koja radi za PIO fond?Što sam tužio PIO fond dodatno mi je penzija smanjena PO KAZNI 780 dinara?

|

Igorпре 7 дана
Penzionerima treba povecati penzije jos, zasluzili su to, pogotovo oni koji imaju i ispod minimalca, a takvih je puno.

|

električarпре 7 дана
Povećanje penzija "treba" što više odložiti, a prilikom odredjivanja povećanja nikako ne treba uzimati u obzir maloprodajne cene na primer luka, krompira, koje su više nego duplo veće nego što su bile prošle godine, niti bilo čega čija je svakodnevna upotreba neizbežna, već samo promene cena parnih lokomotiva, vršalica na traktorski pogon, radio aparata lampaša i sl. I, naravno, nemojte da zaboravite - penzionerima, uz sve ove prazne priče i objašnjenja - jedno veliko "hvala" ... i zbogom !

|

Aleksa Petrovićпре 7 дана
Да, само треба неко да уплаћује радницима социјално и пензијско.

|

evroskeptikпре 7 дана
Zarade penzionera treba da se uskladjuju sa rastom zarada u javnom sektoru, jer se isplata penzija vrši isključivo od uplaćenih doprinosa i poreza, dok su sredstava koja su današnji penzioneri izdvajali u penzioni fond odavno potrošena. Uskladjivanje sa inflacijom je pogrešno, jer u slucaju kada društvu ide dobro onda plate rastu više od inflacije i u tom slučaju penzioneri ne mogu osetiti korist od uspešnosti društva i odnos penzije i plate ide na štetu penzionera, a kada društvu ide loše, onda plate manje rastu u odnosu na inflaciju, pa bi u tom slučaju odnos penzije u odnosu na platu isao na štetu radnika. Najpravednije je da penzioneri dele sudbinu društava, pa kada je društvu bolje da bude dobro i penzionerima, a kada je radnicima loše, tada i penzionerima treba biti loše.

|

Zoranпре 7 дана
I penzionerima u Americi penzije prate rast zarad.:) Koliko si zaradio, ustedeo, to ti je. Sad ce on tebi d adize penzije jer nekiam skocila zarada.:) Po toj logici sto ti unuci bolje zaradjuju to tebi bolaj penzija, a ti nit luk jeo niti mirisao.

|

 

Слободан Николићпре 7 дана
Исправка: Зоран није тврдио да пензије у Америци зависе од пораста зарада. Такође је могуће да има пензија приватних предузећа које немају пораст већан за пораст цена као што је случај са државном радном пензијом коју добијају они који су били запослени и старосном пензијом коју сви Канађани преко 65 година старости
 

 


 

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.