Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1036
Juče2206
Ove nedelje5744
Ovog meseca8648
UKUPNO837955

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 54 guests and no members online

   

 

Дневни лист ,,Политика" објавио је текст новинарке Јасне Петровић-Стојановић у којем се јавност обавештава о садржају писма које је Удружење војних пензионера Србије упутило председници Владе Републике Србије Ани Брнабић. Због важних чињеница које се износе, текст објављујемо у целости.

Удружење ових пензионера скоро месец дана чека овај одговор из владе и истиче да су њихова примања смањена у просеку 15,6 одсто, што значи да су за четири године примили мање од седам до 10 месечних пензија

Ни после скоро месец дана од када се председник Удружења војних пензионера, Љубомир Драгањац писмом обратио председници Владе Србије Ани Брнабић, да појасни када је то и коме „у протекле две године влада повећала пензије у просеку 12,5 одсто, док су најниже пензије повећане нешто више од 13 одсто” одговора још нема.

Тако је већина ових пензионера остала без одговора одакле оваква рачуница и коме су то пензије за овај двоцифрени износ увећаване. Ова изјава, истиче Драгањац, многе војне пензионере учинила је неспокојним. Немали број њих негативно је реаговао, захтевајући појашњење, јер су, истиче, војне пензије за 4,5 године повећане 7,75 одсто, а плате за неке запослене у јавном сектору и 25 одсто. Законом о привременом уређивању начина исплате пензија, војне пензије смањене су у просеку 15,6 одсто, што значи да су за четири године војни пензионери примили мање од седам до 10 месечних пензија.

– Колико је нама познато, а то је сушта истина, у последње две године пензије нису повећане ниједан промил, осим пет одсто онима који су имали примања до 25.000 динара, што није у складу са системским законом.
Уколико је реч само о тој чињеници, онда би просек повећања свих пензија у последње две године, могао да буде негде испод два одсто.

Уколико сте рачунали да су пензионерима увећане пензије по основу укидања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, може се рећи да је само реч о враћању примања (после четири године) на законом утврђен ниво пензија. У априлу 2014. године пензије су повећане 0,5 одсто, наредне 2015. повећање је износило 1,25, затим 2016. – 1,50 и 2017. године – пет одсто.
Потом су, према слову привременог закона, износи изнад 25.000 динара умањивани 22 одсто, а изнад 40.000 још 25 одсто – наводи се у писму.

Најавама за крај ове године, у којима се спомиње повећање пензија око пет одсто, а плата у појединим државним ресорима од 10 до 12 одсто, створила би се још већа разлика и многим пензионерима била би угрожена и егзистенција.

Пензије одавно више не прате раст плата, а пре годину дана суспендован је члан Закона о ПИО којим је било регулисано усклађивање пензија. Нови пропис, који би то регулисао, још није ни на помолу.

 

Посебно истичемо чињеницу да пензије нису усклађиване током трајања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, чиме је проузроковано додатно заостајање пензија за платама.

– Све је више појединаца у редовима пензионера који сматрају да су дискриминисани у односу на запослене у јавном сектору, односно да су мерама званичних државних органа стављени у положај грађана другог реда, који све више сиромаше, док се други богате – каже Драгањац.

Он истиче да због свега тога од владе, и других државних органа, очекују да се пронађе решење за ублажавање све веће разлике између плата у јавном сектору и пензија и да се одлуке доносе у складу са принципима правде, стоји у писму Удружења војних пензионера Србије.

Јасна Петровић - Стојановић

Извор ,,Политика"

Пренето са: http://www.uvps.rs/794-vojni-penyioneri-pitaju-kome-su-penyije-povecale-13-odsto