Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1003
Juče2206
Ove nedelje5711
Ovog meseca8615
UKUPNO837922

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 38 guests and no members online

   

ОНЛАЈН ПРЕВАРЕ: Пензионерке "падају" на НАТО официре?!

 

 

Преваранти на друштвеним мрежама ојадили велики број старијих дама у Србији и региону. Путем лажних профила их заводе, па им траже новац за "изненадне трошкове"

 

 

НАИВНОСТ или недовољно познавање модерних технологија? У сваком случају, старији суграђани у Србији су већ годинама жртве превараната, који контактирају са њима путем друштвених интернет мрежа, заводе, дају лажна обећања, а затим им траже новац за "разне изненадне и непредвиђене околности".

 

Тако је једна српска пензионерка у деветој деценији недавно на "Фејсбуку" упознала "добродржећег НАТО официра", који ју је ојадио за више од 800 евра.

- Пензионерка коју је преварио лажни НАТО официр је само једна у низу, али је међу реткима која је пријавила превару - каже Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача. - Ова госпођа је исказала потрошачку солидарност тиме што је пријавила превару, док се остали стиде. Отворила је и велику тему о којој ће се почетком маја говорити на Конгресу потрошачке интернационале. Ово није за занемаривање, јер постоје преваре, али и читави системи који варају људе.

Наиме, у региону је одраније позната "мафија лажних НАТО официра", на чије преваре "падају" времешне Хрватице тако што им шаљу новац у нади да ће се удати за њих. Када је реч о Београђанки која је пријавила превару, она је признала да се заљубила у НАТО официра и договорила сусрет са овим "удовцем". Проблем је настао када су га "разбојници опљачкали", па му је она послала новац за авионску карту. Пошто новац "није легао", она је поново уплатила и када се НАТО официр ни тада није појавио - пријавила је превару. Његов профил је, међутим, обрисан, али се на друштвеним мрежама уз мало труда може пронаћи мноштво НАТО официра жељних упознавања и женидбе, а свима је заједничко то што су удовци и верују у љубав. Овакви преваранти су на западу одавно познати под називом "кетфишинг".

КАЗНЕ ДО ДВА МИЛИОНА ПОКЛОН вечере и награде за бање Србије, јастуке, постељину, масажере, магнетне наруквице, али и апарат за телефон који штити од удара грома и још безброј других превара годинама се нуде нашим пензионерима. Казне за преваранте су од 300.000 динара до два милиона.

- Млади су рођени уз модерне технологије, средња генерација је кроз систем стекла завидна знања, али старији људи најчешће имају аверзију и одбојност док не осете благодети - истиче Богосављевић. - Најчешће улећу у друштвене мреже без предзнања, несвесни да их преваранти вребају. Потрошачи у свему сами одлучују шта ће, када и колико купити. Улазак у друштвене мреже је свесна одлука која доноси много благодети, али и одговорност. Цео свет дуби на глави и народ је слуђен, јер је 90 одсто информација делимично нетачно, па усамљени појединци лако наседају.

Преваранти често користе усамљеност људи који не могу да размене своја искуства. Богосављевић подсећа да две или три деценије трају преваре са промоцијама током којих пензионере, практично, терају да потпишу уговоре и купе нешто што не желе. И поред безброј натписа у медијима и упозорења, пензионери и даље иду на промоције и после пријављују да су преварени.

- До сада нисмо имали пријаве преварених пензионера који су куповали путем интернета - каже Марко Драгић, правни саветник из Националне организације потрошача. - Они нису упознати са правилима интернет трговине, а не знају ни коме да се обрате, па ће ово тек постати проблем.

 

ВАРАЈУ И МУШКАРЦЕ

НИ мушкарци нису бољи, али српски пензионери нису лакоми за новац и страну пензију, већ "падају" на млађе жене. Пензионери у осмој деценији су често жртве жена у трећој деценији које им изнуђују новац. Наиме, ови пензионери жељни љубави траже физички контакт, а младе преваранткиње им такође на разне начине извлаче новац. Ако и дође до сусрета и физичког контакта - снимају их и уцењују.

МАКЕДОНКЕ ВОЛЕ ОФИЦИРЕ НАТО официри су се недавно "појавили" и у Северној Македонији, а са њиховим пензионеркама комуницирају уз помоћ "Гугл преводиоца". Тако је превару пријавила и пензионерка из Битоља, која је поверовала у профил лепог средовечног мушкарца у НАТО униформи из Аустралије.

НИСАМ УДАТА, АЛИ САМ БОМБАРДОВАНА

ЛАЖНИ НАТО генерали често налете и на "рампу" када је реч о завођењу жена у Србији. Тако је једна Београђанка на удварање извесног Адама Каруза из Сједињених Америчких Држава, узвратила питањем - "да ли си био активан учесник НАТО бомбардовања Србије 1999. године". Он је одговорио да јесте, а затим додао - "да ли си удата".

- Нисам удата, али сам бомбардована - рекла је Београђанка, а Адам Карузо је убрзо блокирао даљи контакт.

ОСЕЋАЈ СРАМОТЕ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ

ПОТРОШАЧКА солидарност је најбољи начин заштите од превараната, јер објављивање новог начина преваре је аларм да и други не наседну.

- За шест месеци можемо да се потрошачки препородимо уколико направимо свеобухватну кампању током које ће се народ едуковати и указивати на проблеме - истиче Богосављевић. - Треба пратити шта раде у свету, јер у неким преварама каснимо по 40 година и можемо да их спречимо, али само ако не идемо логиком да други не дозна шта ми се десило.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:781273-ONLAJN-PREVARE-Penzionerke-padaju-na-NATO-oficire