Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas963
Juče1036
Ove nedelje2186
Ovog meseca11832
UKUPNO841139

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 31 guests and no members online

   

Арно Гујон: Србија пре 20 година гађана бомбама, а Француска лажима

Било је време да Французи сазнају како људи живе на Косову и Метохији, а не да формирају слику из угла прошлог времена, каже Гујон о репортажи у магазину „Фигаро“

 

Француски хуманитарац Арно Гујон је изјавио да је аутор репортаже у Фигароу „Српски дух отпора“, Жан Витон Бле, био отворен и да није имао предрасуде према Србима.

Гујон, који је интервјуисан у тој репортажи и коме је потом прећено, навео је да је Жан Витон Блеа упознао пре десет година, када му је причао о Косову и Метохији. „Било је време да Французи сазнају како људи живе на КиМ, а не да формирају слику из угла прошлог времена“, рекао је Гујон гостујући у емисији Око.

Истакао је да је Србија пре 20 година била гађана бомбама, а Француска лажима.

Обележава се 20 година мира, а занемарује погром који се за време те годишњице десио над Србима 2004. године, у којем је срушено 150 цркава и манастира, подсећа Гујон. „Хвала Богу што Албанци могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима, Ромима и националним мањинама. Ако нема мира зa све, онда га нема ни за кога“, указао је Гујон.

 

 

„И Срби имају пријатеље у Француској“

Хуманитарац, којем је 2018. године забрањен улазак на КиМ, каже да не представља званичну Француску, али да поред званичне постоји и народна дипломатија. „Најбољи доказ да то функционише је и да Срби имају пријатеље у Француској“, истакао је Гујон.

Његова хуманитирна организација ради на приближавању народа, навео је он и оценио да између држава не постоји пријатељство, већ само интереси, али да, ипак, пријатељство између народа постоји.

„Ми смо ту да покажемо да пријатељство између Србије и Француске није ствар прошлости, већ садашњости и будућности“, закључио је Арно Гујон.

Опрема: Стање ствари

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=fOYw_XJ9M6A

 Kako je došlo do teksta "Srpski duh otpora" na 10 strana u uglednom Figaro magazinu, kako do pretnji posle objavljivanja i šta nam govori to što je ovakav tekst u francuskoj štampi veliki i neočekivani izuzetak.

Srpski duh otpora, naslov je reportaže koja je na deset strana objavljena u uglednom francuskom Figaro magazinu ovog vikenda. Nakon toga, neki duhovi nisu mogli da miruju pa su novinarima i urednicima Figaroa pretili smrću a bez pretnji i uvreda nije prošao ni današnji gost Oka 34-godišnji Francuz ali poslednje četiri godine i Srbin a malo više od toga i Beograđanin.

Njegova humanitarna organizacija: Solidarnost za Kosovo postoji već 15 godina i prikupila je milione evra pomoći pre svega za Srbe na prostorima Kosova i Metohije.
Njen predsednik i osnivač na Kosovo, pak ne može da uđe već skoro godinu dana. Da li ga ta zabrana ili na primer poslednje pretnje i etiketiranja posle teksta u Figaro magazinu potresaju? Kako se boriti protiv ovakvih stvari? Kako mu izgledaju srpsko francuski odnosi, koji su daleko od negdašnjih kada je Srbija u svom centralnom parku dizala spomenike zahvalnosti Francuskoj? Kako mu deluje današnja Francuska? A kako Srbija? Kako vidi budućnost Kosova i Metohije? Gost Oka: Arno Gujon Autor emisije: Gorislav Papić

(РТС, 18. 6. 2019)