Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas201
Juče171
Ove nedelje372
Ovog meseca3276
UKUPNO832583

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 14 guests and no members online

   

Зашто Паковој смета присуство Драгана Човића на обиљежавању 9. јануара?

Након оштрих критика и осуда бројних хрватских и домаћих званичника, али и медија, због доласка лидера ХДЗ-а Драгана Човића на свечану академију поводом обиљежавања Дана Републике Српске, осуде долазе и из Њемчке.
Дорис Пак (фото:s.tf.rs) -
Дорис Пак (фото:s.tf.rs)

Наиме, на свом Твитер профилу огласила се Дорис Пак која је осудила Човићево пристуство на обиљежавању 9. јануара у Бањалуци који је, према њеним ријечима, забрањен. Пакова је њемачка политичарка и заступница у Европском парламенту. Чланица је Европске народне странке (демохришћани) у Парламенту ЕУ. Предсједница је Одбора Европског парламента за Југоисточну Еуропу, а координатор је Савјета за културу, образовање, медије и спорт.

Пакова је написала и како ју је стид Драгана Човића.

“Национални Дан РС је забрањен Судом, а присуствовали су му премијерка Србије и, не могу вјеровати, Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ. Да ли он заборавља шта се десило хрватском становништву и Бошњацима у тадашњој “тзв. РС“. Како се осјећају Хрвати? Стид ме због њега“

Њен твит је изазвао бројне коментаре, а међу њима је и коментар бивше премијерке Републике Хрватске Јадранке Косор која је написала да се слаже са њом. Један од занимљивих коментара је био и то да су хрватски интереси увијек били у складу са српским интересима када се говори о Босни, наводећи односе Цветковић-Мачек, Туђман-Милошевић, Човић-Додик.

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Александар Врањеш сматра да Пакова ипак није добро информисана.

“Прије свега, госпођа Дорис Пак није информисана. Није тачно да је Дан Републике Српске забрањен било каквом одлуком суда, просто то није истина. Да је уопште жељела прво да се распита мало, установила би да се обиљежавање реализује у складу са Законом о Дану Републике проглашеном 27. 12. 2016. године, којег није оспорио никакав суд.

Оно што ипак мало више боли гђу. Пак је чињеница да је обиљежавању присуствовао г. Драган Човић, без обзира што је ово, чини ми се, његово треће присуство обиљежавањима Дана Републике Српске.

Проблем лежи у томе што је присуство Драгана Човића ставило крај на један наратив којег форсирају Бошњаци и представници међународне заједнице, а то је да 9. јануар дискриминише друга два конститутивна народа. Присуство врха ХДЗ као најјаче хрватске странке у БиХ и амбасадора Републике Хрватске у Бањалуци доказује да се представници хрватског народа не осјећају дискриминисаним и самим тим руше комплетан тај наратив. Зато се управо гђа. Пак позива на ратне године, јер је остала без других аргументата и не може да вјерује да су представници хрватског народа изашли из оквира наратива насталог у Сарајеву уз помоћ западне пропагандне машинерије, а једини циљ је да априори пљује све везано за Републику Српску и политичка права српског народа и да одржава на животу политички стереотип о бошњачким жртвама и њиховом наводном праву да они диктирају шта су то истине и како би државна заједница БиХ требала да изгледа. Зато гђа. Пак као лојални војник пропагандне машинерије у љутњи Републику Српску назива “тзв. РС“ “, казао је Врањеш.

Он је истакао да се нада да ће у будуће Пакова имати аргументованије и реалније твитове.

“Можда би било паметније да се запита који су то све мотиви Драгана Човића да присуствује у Бањалуци обиљежавању 9. јануара, па би можда наишла на одговор да поред његовог очигледног поштовања Републике Српске као политичке реалности без које нема БиХ, да је то можда и вид протеста и снажна порука да Срби и Хрвати неће више дозволити да им Бошњаци кроје политичку будућност, да их прегласавају у Уставном суду или да им бирају представнике, кријући се иза политичких стереотипа и правног насиља и силе међународне заједнице. Гђа. Пак има довољно година да се сјећа да су се поједини конститутивни народи некада у СФРЈ жалили на хегемонију најбројнијег народа и да су тиме аргументовали наводну обесправљеност и потребу да изађу из тадашње државе, па бих јој препоручио да направи неку компарацију са данашњим приликама. Можда ће у будуће имати аргументованије и реалније твитове“, поручио је Врањеш.

Подсјећамо, ово није први пут да Пакова реагује на дешавања у БиХ, посебно када се тичу Републике Српске. Својевремено је реаговала и на референдум у Српској који како је рекла није у складу са Дејтонским споразумом, те је оштро коментарисала рад ОХР-а који не ради ништа по том питању.

Поставља се питање зашто је тек сада Пакова посебно истакла “такозвана РС"? Зашто тај термин није користила ранијих година када се састајала са политичарима из те исте како каже “тзв.“ Републике Српске са којима је блиска?!

Извор: frontal.bа

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=322774

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.