Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas544
Juče1036
Ove nedelje1767
Ovog meseca11413
UKUPNO840720

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 35 guests and no members online

   

Купују половне америчке тенкове, пет авиона, лаку артиљерију, 12.000 ракетних бацача „армбруст“!

Фото: З. Шапоњић

 

Да Приштина константно звецка оружјем било је потпуно јасно када су обелодањене безбедносне информације о набавци наоружања и војне опреме за будућу војску Косова. У овогодишњем буџету тзв. Косова око 40 милиона евра намењено је за куповину оружја и војне опреме. Према обавештајним информацијама Београда, овај новац биће потрошен на набавку веће количине модерних пушака и пиштоља, минобацача, лаке артиљерије… На листи албанских жеља су и половни амерички тенкови.

 

Приштинске власти увелико преговарају и о набавци пешадијског наоружања и хеликоптера. У њиховом фокусу у првој фази опремања је пет савремених вишенаменских летелица, засад непознатог произвођача. Партнера за овај посао Приштина тражи у Западној Европи, а обука пилота већ је почела у Турској. Процес набавке наоружања и војне опреме одвија се уз знање и учешће међународних и НАТО снага у Покрајини. Посебно је забрињавајући податак да су крајем прошле године Албанци наручили чак 12.000 комада немачког лаког ракетног бацача „армбруст“, намењеног уништавању оклопних циљева. Ово наоружање готово сигурно било би уперено у српске тенкове о борбена возила у случају да у Београду буде донета одлука да се заштити народ у Покрајини.

 

Косовске снаге безбедности имају око 4.000 активних припадника и 2.500 у резервном саставу. Опремљене су пешадијским наоружањем западних произвођача, али и деловима опреме из времена ОВК.

 

Новости