Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas134
Juče672
Ove nedelje1539
Ovog meseca4443
UKUPNO833750

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 152 guests and no members online

   

(Виктор Орбан) Фото: РТРС/nspm.rs

 

Виктор Орбан најавио је пројекат Е6, који би, по његовим плановима, спојио шест држава, међу којима је и наша, у политичку и економску унију.

 

Та нова Европа, како је назива мађарски премијер, простирала би се од Балтичког мора до крајњег југа Србије и обухватала би уз нас и Мађарску, Пољску, Румунију, Чешку и Словачку.

 

Орбанова група Е6 представљала би противтежу најмоћнијим земљама Европске уније, које све више инсистирају на одвајању од мање развијених држава ЕУ. Председник мађарске владе је свој програм у пет тачака представио у недељу на скупу у румунском граду Бајиле Тушанду.

 

У једној од њих најавио је нову алијансу земаља нове Европе, у коју је, уз државе већ удружене у Вишеградску четворку (Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка), убројао и Румунију и Србију.

 

– Стогодишња усамљеност Мађарске је завршена, регион треба повезати мрежом ауто-путева и пруга. Када буде готово са обновом Карпатског басена, требало би формирати нови, снажан и безбедан регион – поручио је Орбан.

 

За укључивање Србије у овај пројекат свакако су заслужни изванредни односи које наша земља у последње време има с Мађарском.

 

– Србија не припада Балкану, већ централној Европи. Историјски интерес Мађарске је да са Србијом буде у истој политичкој заједници – био је јасан Орбан у свом говору у Румунији, којим се опширно баве мађарски медији, откривајући из извора блиских мађарском премијеру шта је све он зацртао у пројекту Е6.

 

Према његовом плану, унија Е6 била би одговор не само западној Европи, већ и идејама о стварању тзв. православне уније.

 

Аналитичар Бранко Радун за Српски телеграф наводи да би савез шест земаља имао огроман економско-политички потенцијал, који може да буде права контратежа Бриселу:

 

– Све те државе имају много бољу комуникацију са Трамповом администрацијом него што је има, на пример, Немачка. Те земље заступају национално реалистичну политику, нису фасциниране глобализмом, што Србији потпуно одговара.

 

Председник посланичке групе Савеза војвођанских Мађара у парламенту Балинт Пастор није зачуђен што је мађарски премијер уврстио Србију у свој пројекат.

 

– Односи Србије и Мађарске су на историјском максимуму. Ово је сјајна иницијатива премијера Орбана, који правилно схвата да тежиште ЕУ мора да се са запада помери ка средњој Европи, јер западна Европа има све више проблема у безбедносном смислу, што утиче на економски раст и целокупан квалитет живота.

 

План је сасвим у складу са реалношћу.

 

Професор међународних односа Срђан Перишић процењује да би група Е6 била пакт на здравим основама:

 

– Србији потпуно одговарају реалисти попут Орбана, Путина, па и Трампа, како би се с њима договарала око питања националног суверенитета и идентитета на Балкану. С таквима је за Србију веома важан договор, а не са глобалистима који су разбили све чега су се дохватили.

 

Орбанови потези у Мађарској

 

БДП 2009. имао пад од 6%, сада је раст 4%
Извоз 2009. био 19,69 милијарди форинти, прошле године 31,1 милијарду форинти
Незапосленост за осам година пала са 22% на 6%
Отплаћен у потпуности кредит узет од ММФ на почетку економске кризе 2008. године
Готово потпуно заустављен прилив миграната
Све организације које је финансирао Сорош буквално отеране из Мађарске
Убедљива победа Орбана и његове партије Фидес (49,5%) на изборима ове године
У парламенту Фидес има 134 од 199 посланичких места

 

intermagazin.rs, Република

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.