Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas864
Juče1374
Ove nedelje3461
Ovog meseca13107
UKUPNO842414

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 58 guests and no members online

   

Руски председник Владимир Путин

Савремено друштво брине о јачању моралне подршке, а огромну улогу у томе носе и сами грађани Русије који показују одговорност и неравнодушност, изјавио је председник Русије Владимир Путин поводом 1030. годишњице од крштења Русије.

„Народи који су прихватили хришћанску веру као своју, могли су да достигну невероватне висине у политици, уметности, литератури, науци, али и у економској делатности. Стекли су невероватно искуство заједништва, које је у више наврата спасавало, јачало и подржавало нашу државу у најгорим тренуцима“, рекао је он.

Путин је оценио да на то духовно наслеђе време нема никакав утицај.

„Наш свети дуг је да очувамо и умножимо тај дух за нова поколења. Веома је важно то што савремено друштво брине о јачању моралне подршке. Огроман утицај имају и хуманитарне и образовне организације“, истакао је руски председник.

Путин је навео и да је крштење Русије извршило велики утицај на светски развој, али и да је било одскочна даска за развој руске државности.

„Крштење је кључни тренутак у нашој историји, догађај цивилизацијских размера који је определио даљи развој Русије током векова“, рекао је и додао да је кнез Владимир својевремено направио одлучујући избор пруживши народу основу за заједништво, нови живот и све остало, како би се ујединили људи који су насељавали ту територију.

Навео је и да је православље учинило то што раније није било могуће — вера се обратила човеку, његовој души и савести, са вечним позивом на милосрђе, доброту и љубав, а људи су тај позив и чули.

Цитирајући чувеног руског писца Лава Толстоја, Путин је рекао и да је крштење Русије дало њеним прецима слободу избора између добра и зла.

Претходно је патријарх московски и целе Русије рекао да заједничка вера и култура Руса, Украјинаца и Белоруса није само начин да се очува национални идентитет, већ и да се обезбеди утицај на цео свет од стране јединственог народа „који је изникао из истог купеља за крштење“.
 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.