Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1605
Juče1097
Ove nedelje4107
Ovog meseca7011
UKUPNO836318

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 37 guests and no members online

   
фото: er-duma.ru

 Сепаратни договор са самопроглашеном Приштином, на који спољнополитичка служба ЕУ присиљава власти Србије, има за циљ да документује поделу Србије на косовско-албански и српски део, саопштио је члан Комитета Државне думе за међународне односе, Сергеј Железњак, наводи се на сајту партије Јединствена Русија.

Према Железњаку, следећи корак је конверзија ова два дела у НАТО протекторате.

Према мишљењу Железњака, оваквим сепаратним споразумом Србија правно губи могућност да се руководи Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН - основним међународним законом који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије. Уколико се одрекне дела своје територије, Србија ће изгубити све механизме међународног права који штите територијалну целовитост државе. Посланик је такође напоменуо да ће након потписивања и ступања на снагу посебног споразума Косово завршити са формирањем својих оружаних снага и на убрзан начин ће бити увучено у НАТО.

 Железњак је нагласио да лидери косовских Албанаца истовремено неће одустати од Тиранске платформе „Природне Албаније“, коју су 2017. године усвојили високи представници Албаније, самопроглашеног Косова и македонски Албанци.

„Акције усмерене на признавање Косова представљају конзистентне кораке у реализацији националистичког пројекта ’Велике Албаније‘. Сепаратистичка осећања се такође активно појачавају у Прешевској долини, где су недавно, 14. јула, албански посланици локалних општина усвојили још једну декларацију која захтева да се албанској заједници обезбеди ’посебан политички статус‘. Не треба заборавити да карта ’Велике Албаније‘ укључује много већи простор јужне Србије“, рекао је Железњак.

 Он је нагласио да потписивањем сепаратног споразума и одустајање од Косова и Метохије, Србија неће бити у стању да се супротстави албанској експанзији и расту сепаратистичких расположења у преосталим деловима земље: Прешевској долини, Рашкој области (Санџаку) и Војводини.

„У условима оштрог развоја међунационалних противречности, који изазивају панику међу српским становништвом, у Србији ће се развити ситуација у којој ће грађанима ове земље почети да се намећу позиви да се придружи НАТО-у како би сачувала своје преостале територије. Са разних места многобројни пронатовски пропагандисти једногласно ће убеђивати грађане Србије да државе НАТО-а једна другу не нападају нити ратују на својој територији, па стога, наводно, само уласком у НАТО Србија ће спасити народ и државу“, коментарисао је могући негативни сценарио Железњак.

 

Железњак је подсетио на догађаје од пре 80 година повезане са потписивањем Минхенског споразума.

 „Тада, 1938. године, након те сепаратне завера уследила је фашистичка окупација Судетске области, сецесија у корист Пољске Тешинске области, стварање пронацистичке Словачке републике и коначна анексија остатака Чешке Републике од стране Трећег рајха као протектората Бохемије и Моравије. Драматични догађаји из тридесетих година XX века, који су били пролог за Други светски рат, нажалост имају много историјских паралела са актуелним поступцима Запада у територијалној подели Србије. ’Историја ништа не учи, већ само кажњава за незнање лекције‘, говорио је истакнути руски историчар Василије Кључевски. Данас је понављање у Србији ненаучених историјских лекција већ довело до погубних резултата и може да изазове још негативније глобалне последице“, рекао је Железњак.

Потписивањем посебног споразума и одустајања од Косова и Метохије, Србија неће моћи да одоли албанској експанзији и расту сепаратистичког расположења у преосталим деловима земље - у "Прешевској долини", на подручју Рашке и Војводине, рекао је Железњак.

Сутра ће у Бриселу бити одржана нова рунда преговора да би се постигао такозвани "свеобухватни споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине".

Објављено 17.07.2018.

http://vostok.rs/index.php?option=n&idnovost=112143