Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1496
Juče2206
Ove nedelje6204
Ovog meseca9108
UKUPNO838415

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 53 guests and no members online

   

Матија Бећковић (Фото: Срна)

Споменик браћи Соколовић, Мехмеду и Макарију, паши и патријарху, споменик је души српског народа, ода братској љубави и братству свих људи, истакао је данас академик Матија Бећковић на откривању споменика браћи Соколовића у Андрићграду.

Бећковић је у пригодној бесједи нагласио да је овај споменик светионик, не само браћи него и братољубљу и човекољубљу, те оријентир и рјешење за читав данас завађени и подијељени свијет.

„Два Србина, два Милешевска искушеника, винула су се до небеских висина и најширих видика. Један је постао велики везир турски, а други славни патријарх српски. Један није био само паша између осталих, него најмудрији међу мудрима чију биографију казују сви језици и све историје. Други није један у низу патријарха српске цркве, него свети патријарх Макарије који се уз залагање свог брата успео на трон Светог Саве и обновио Пећку патријаршију која је спасила српски народ и заузимала већи простор од Душановог царства“, рекао је Бећковић.

Истичући како Мехмед никада није заборавио своју мајку, завичај, поријекло, језик и писмо, Бећковић је рекао да је он за њих учинио више него ико за вријеме турске владавине.

„На три континента којима је владао, Дрина није била једина ријека, али је једини на њој о свом трошку испунио завјет свог срца. Војевајући по Балкану, Мехмед, Макаријев брат, издавао је наредбе на српском језику и ћирилицом и захтијевао да му се на исти начин одговара“, навео је Бећковић и додао да је Мехмед био истински српски родољуб.

Према његовим ријечима, два брата су зауставила расуло српског народа, чему би ваљало да послужи и овај споменик у вријеме новог косовског полома и угроженог Пећког трона.

Он је истакао да се споменику браћи Соколовић радују Милешево и Хиландар, Пећ и Дечани, Грачаница, Тврдош, Пива и Морача, Срби хришћани и Срби муслимани са непребројаним храмовима које су обновили и књигама које су објавили.

„Братски загрљаји скулптора Зорана Кузмановића ликовно је виђење моста на Дрини који су заувијек загрлили њене обале. Тај загрљај свједочи колико су се браћа ужељела, а у њега су стали вијекови борбе за опстанак српског народа“, наглашава Бећковић.

Браћа и братство, истакао је он, темељ су братства свих људи о којем човјек није престао да сања.

„Занемарујући стварност, небратско, контракултурно и постистинито вријеме, Емир Кустурица у служби вишем животу и општечовјечанској умјетности ствара као да је све нормално. Република Српска у оваквим побједама доказује зашто постоји на овом свијету. Дјелима као што је споменик браћи Мехмеду и Макарију Соколовић, Република Српска освјештава своје дубоке темеље и непорушиве стубове на којима стоји. Више од савременика, будући нараштаји ће знати да цијене оваква дјела, дубље ће им се поклонити, надоградити их и надомјестити“, поручио је Бећковић.

Срна

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.