Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1552
Juče1097
Ove nedelje4054
Ovog meseca6958
UKUPNO836265

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 48 guests and no members online

   

 

Генерали Војске Југославије упозоравaли да се последице бомбардовања не санирају.
Истина о радиоактивној муницији гуранa под тепих због односа према Западу

 
Ово је, између осталог, речено у среду на скупу „Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999. године“, који је организовао Клуб генерала и адмирала Србије.
 
Учесници округлог стола највише пажње посветили су последицама коришћења муниције са осиримашеним уранијумом, али и војном здравству, страној пропаганди и епилогу реформе оружаних снага.

- Питање коришћења муниције пуњене осиромашеним уранијумом Србија због односа према западним земљама већ годинама гура под тепих - каже генерал у пензији Слободан Петковић.

- Потребно је хитно организовати праћење, лечење оболелих, а и помоћ становништву које је засуто овом муницијом.

На територији Космета током рата 1999. испаљено је више од 31.000, а на другим локацијама више од 5.000 пројектила са осиромашеним уранијумом.
Земљишта затрована осиромашеним уранијумом су и код Врања, Бујановца и Прешева. Ова подручја су ограђена бетонским стубовима, постављене су табле упозорења, али становништво није информисано о опасностима.

 - Држава је још 2000. започела програм превенције и праћења здравственог стања припадника војске који су дошли у контакт са уранијумом, али је он прекинут - подсећа Петковић.

Осиромашени уранијум и пораст малигних болести за више од 100 одсто у односу на период пре бомбардовања само су једна од последица НАТО агресије.

Према мишљењу учесника скупа, рат у другом облику није завршен ни после борбених дејстава.
САД и НАТО су почели са разградњом војске, која им је 1999. на Космету на војном плану очитала лекцију из успешне одбране.

- Разбијање војске, под маском реформе, учињено је прво уништавањем њене организације, а настављено довођењем људи који су успоставили организацију у корист интереса агресора из 1999 - истиче адмирал у пензији Бошко Антић.

Систем одбране, према Антићу, разорен је изручењем Хагу челних генерала одбране од агресије, пензионисањем командног кадра, разбијањем официрског кора, али и бригадним системом због кога су нестале армије, корпуси и дивизије. Драстично је смањено бројчано стање војничког кадра, а укидањем војног рока доведена је у питање борбена спремност Војске за супротстављање опасностима које нам још увек прете.

-----------------------------------------------------------------------------------

МАРГИНАЛЦИ И НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ
ГЕНЕРАЛИ у пензији истичу да су Војску Србије у годинама које су за нама реформисали приучени или безбедносно полуписмени војни аналитичари, невладине организације и функционери партија.
- На сцену су ступили реформатори који су војску довели у стање да не може самостално да спречи спољну агресију, нестабилност или сепаратизам - истиче адмирал Антић.
- Све је учињено да војска буде сервис НАТО-а за мировне и хуманитарне инервенције широм света.

-----------------------------------------------------------------------------------

Сродне вести

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:468108-Осиромашени-уранијум-нас-још-трујe

 

Save