Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1229
Juče2206
Ove nedelje5937
Ovog meseca8841
UKUPNO838148

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 50 guests and no members online

   

 

Košarkaši Španije osvojili su bronzanu medalju na Evrobasketu, pobedom nad selekcijom Rusije sa 93:85.

 

Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

 

Evrobasket – meč za bronzanu medalju:
Španija – Rusija 93:85 (21:13, 24:15, 21:27, 27:30)

hala: Sinan Erdem arena
broj gledalaca: 5.000
sudije: Leandro Leskano (ARG), Tomas Jasevičus (LTA), Manuel Maconi (ITA)
strelci: Pau Gasol 26, Mark Gasol 25, Rodriges 16 – Šved 18, Voroncevič 10, Kulagin 10

Španci imali vođstvo i potpunu kontrolu od samog početka, pa do poslednjih pet minuta meča i zasluženo će kompletirati podijum na ovogodišnjem takmičenju.

'Crvena furija' nije uspela da odbrani titulu osvojenu pre dve godine u Francuskoj, ali je nastavila uspešni niz na smotrama na 'Starom kontinentu', jer je poslednji put bez medalje ostala 2005. godine.

 

Uvertira za veliko finale počela je izjednačenom borbom, ali su se igrači Serđa Skarijola odlepili već u drugom delu prve četvrtine. Posle 10 minuta imali su +8, najviše zahvaljujući Marku Gasolu, a Pau je preuzeo štafetu kada je njegov brat morao u svlačionicu zbog blaže povrede koju je zaradio nakon "uklizavanja" Kurbanova.

Centar San Antonija doneo je +17 pred veliku pauzu, a po povratku Marka nastavilo se u istom ritmu. Pred kraj trećeg perioda Sergej Bazarevič je uveo "rezervnu" postavu koja je, iznenađujuće, počela da topi prednost rivala.

Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

 

Reprezentativnu karijeru završio je Huan Karlos 'La Bomba' Navaro novom medaljom, što znači da je sa nacionalnim timom osvojio dva olimpijska srebra, jednu olimpijsku bronzu, jedno svetsko zlato, kao i tri zlata, četiri srebra i dve bronze na Evrobasketima.

 

Iako nije bilo Alekseja Šveda na parketu, tri minuta pre kraja smanjili su na -5 (76:73), a nešto kasnije došli i na posed minusa. Ipak, nekoliko jeftinih grešaka i promašaja Fridzona koštalo ih je šanse da naprave veliki preokret.

Upravo su braća Gasol bili heroji i ovog trijumfa jer su zbirno postigli 51 poena – Pau je bio najefikasniji sa 26 poena i 10 skokova, dok je Mark dodao poen manje i imao 4 uhvaćene lopte. Odličan je bio Serhio Ćaćo Rodriges koji je meč završio sa 16 poena i 9 asistencija, ali je pogađao neke šuteve u odlučujućim trenucima.

S druge strane, Aleksej Šved je postigao 18 poena (5-11 za tri), ali je na klupi presedeo gotovo čitavo drugo poluvreme, dok su ga pratili Voroncevič i Kulagin sa po 10 poena.

Prvi put u istoriji biće organizovane dve ceremonije dodele medalja, pa će 'Furija' bronzu dobiti odmah nakon ove pobede.

Evrobasket se završava večerašnjim finalom u kojem se od 20.30 sastaju Srbija i Slovenija.

I četvrtina

 

Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

 

1' Prve poene na meču postiže Španija. Zonska odbrana Rusa nije prošla dobro i Pau Gasol je lako rešio za 2:0. Na drugoj strani Hvostov ima problema sa odbranom Rubija.

2' Kombinuju San Emeterio i Mark Gasol a San Emeterio na postu rešava za lepim flouterom za 4:0.

3' Šved kao vetar prolazi pored San Emeterija i posle kruženja lopte u napadu upravo Šved pogađa trojku i daje prve poene Rusije na meču. Šved nakon toga promašuje trojku, a braća Gasol ulaze u reket i povećavaju razliku Španije. Dva plus jedan San Emeterija i horog mlađeg Gasola uz dva penala i Španci vode sa 11:3.

4' Rusi pokušavaju van linije za tri poena. Šved prodire, vraća Hvostovu a ovaj promašuje. Ta taktika za sada ne prolazi i ruski napad ne funkcioniše.

5' Lagano polaganje Šveda u kontri, a Mark Gasol vrlo brzo opet povećava na 13:5.

7' Ušlo se u nešto mirniji ritam utakmice, najbolji ruski igrač izgubio je dve lopte, a 'Furija' je nastavila da sakuplja poene. Ipak, Šved je postigao još jednu trojku i smanjio na 15:10.

9' U samom finišu Kurbanov je napravio nesportsku ličnu i malo povredio Marka Gasola, ali ga to nije omelo da postigne oba slobodna bacanja i prednost Španije je nastavila da raste.

10' Zubkov je trojkom otvorio poslednji minut, uzvratio je Serhio Rodriges sa poludistance, isti ruski igrač zakasnio je sa šutem u poslednjoj sekundi, pa je ostalo 21:13 na kraju prvog perioda.

I četvrtina:

 

Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

 

2' Gde je stao u prvoj, Zubkov je nastavio početkom druge deonice, a odličnim potezom ispratio ga je Kvostov. Ipak, posle faula u napadu Kulagin je napravio grešku u koracima i propala je šansa da Rusi uhvate potpuni priključak.

3' Usledio je ekspresna kazna - Pau Gasol lagano polaže, potom i Rubio sjajno proigrava Oriolu, pa trojka Ćaća i već je 28:17.

4' 'Zbornaja' je nastavila da greši u napadu, što su momci u belim dresovima sjajno koristili - Pau Gasol je vezao četiri poena, odmenio brata koji je zbog povrede otišao u svlačionicu i na semaforu je pisalo 32:17.

5' Konačno je neko prekinuo seriju i, naravno, to je bio Šved koji je postigao trojku za svoj 11. poen.

7' Rubio je snažnim faulom zaustavio zakucavanje Šveda, dobio tehničku, a bek Himkija sigurno realizovao penale. Voroncevič je ubacio trojku, ali su potom Ernangomes i Gasol uzeli stvari u svoje ruke.

10' Centar San Antonija je popravio 'ruku' sa linije bacanja, oba puta je bio siguran, da bi Ćaćo brzom kontrom kaznio grešku rivala. Imao je isti igrač šut u poslednjoj sekundi, ali je promašio i pred odmor je ostalo 45:28.

III četvrtina:

 

Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

 

1' Andrej Voroncevič je serijom od pet poena otvorio nastavak igre, ali je Riki Rubio odbio nalet rivala.

2' Rusi su krenuli angažovanije, Voroncevič i Mozgov su se ponovo upisali u strelce i 'Zbornaja' je delimično smanjila rezultat.

4' Međutim, Mark Gasol, koji se vratio posle povrede, završio je nekoliko uzastopnih napada i ponovo pokrenuo 'Crvenu furiju'. Prvo je lepo zakucao, onda ubacio odbitak u obruč, pre nego što je pogodio trojku za 54:37.

5' Istom merom uzvratio je Šved, ali je centar Memfisa i dalje bio prva figura meča. Plejmejkeri su ga konstantno tražili, on je sada izborio faul Kurbanova i sa linije za slobodna bacanja povisio na 58:41.

6' Rusi su povećali broj poena u odnosu na prethodne četvrtine, ali to nisu radili dovoljno brzo, uprkos zakucavanju Mozgova. Igrači Serđa Skarijola su ih pratili preko mlađeg Gasola koji postiže 11. poen u trećoj deonici.

7' Ipak, Nikita Kurbanov završava dva brza napada i smanjuje na 60:47.

8' Ekipa Sergeja Bazarevića pojačala je odbranu, dodatno smanjila zaostatak trojkom Kvostova, pa je posle ukradene lopte isti igrač imao priliku da smanji na jednocifrenu razliku. Ipak, promašio je polaganje.

10' Rusi su poenima Kulagina došli na -10, ali je onda Ćaćo Rodriges pogodio sa poludistance. Sudije su u poslednjem napadu svirale faul Kurbanova, iako je prvo izblokirao Ernangomesa, a zbog reakcije je dobio i tehničku. Španija je povećala prednost, pre nego što je Kvostov pogodio za 66:55 pred poslednjih 10 minuta.

IV četvrtina:

 

Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

 

1' Konfuzan napad Rusije koji Ivlev završava lepim driblingom i zakucavanjem, pa je Rusija posle mnogo vremena na jednocifrenom minusu. Očekivano, Rodriges je precizan u sledećem napadu za 68:57.

3' Rezervna petorka 'Zbornaje' delimično se vratila u igru, Baburin je trojkom smanjio na -8 i u sledećih nekoliko napada se igralo koš za koš. Rubio je lepo probio i poentirao za 72:62.

4' Fridzon promašuje iz teške pozicije, Gasolu se to ne dešava, a Ćaćo u kontri propušta da poveća razliku. Kulagin je dobio 1 na 1 sa Sastrom, izvukao poene i faul, smanjivši rezultat na 74:64. Skariolo je morao da vrati Marka Gasola kako bi dobio nadmoć pod obručima.

5' Međutim, Fridzon je oduzeo loptu Rubiju, a onda i izvukao nesportsku ličnu plejmejkeru Jute Džez. Zbog druge nesportske je morao da napusti halu, iako je imao četiri faula, a Rusi su se trojkom Kulagina potpuno vratili – 76:71.

7' Nastavili su Rusi sa sjajnom igrom na oba kraja parketa, a pomogli su im i neki nekarakteristični promašaji Španaca. Fridzon je u kontri smanjio na -4, uzvratio je Pau sa poludistance, pre nego što je Zubkov trojkom doneo 78:76.

8' Tada je 'Zbornaja' napravila kiks u odbrani, dozvolila je posle promašaja San Emeterija da stariji Gasol uhvati ofanzivni skok i laganim polaganjem vrati +5.

9' Priliku za potpuni povratak propustio je ponovo Fridzon, užasno je šutirao van linije 6,75 pri rezultatu 83:79, iako je bio usamljen i ponovo ekspresna kazna – zakucavanje San Emeterija, pa zakucavanje Paua i na semaforu je pisalo 87:79.

10' Mark Gasol je sa penala zapečatio sudbinu rivala, Kulagin je ublažio poraz trojkom, ali je meč već bio rešen. Konačan rezultat iznosio je 93:85.

https://www.b92.net/sport/eurobasket2017/vesti.php?yyyy=2017&mm=09&dd=17&nav_id=1304637

 

 

 

Comments are now closed for this entry