Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas657
Juče672
Ove nedelje2062
Ovog meseca4966
UKUPNO834273

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 11 guests and no members online

   

ШЕФ ПОЉСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ВАШЋИКОВСКИ ТВРДИ ДА ЋЕ ВАРШАВА ТРАЖИТИ МОЖДА И ТРИЛИОН ЕВРА

Антониј Маћеревич

Пољска премијерка Беата Шидло изјавила да њена влада правно уобличава захтев који ће испоставити Немачкој. Посебно је нагласила да се нада да ће „проблем правичне одштете“ са званичним Берлином решити дијалогом

Берлин тврди да је Варшава раније добила „значајну суму“ и да се одрекла нових захтева. Међутим, министар одбране Пољске, Антониј Маћеревич, поручио је Берлину да одустајања од одштете не важе јер је Пољска све до 1989. године била „марионетска држава зависна од СССР“

        ПОЉСКИ министар унутрашњих послова Мариуш Блашћак саопштио је да је његова земља коначна израчунала колику јој Немачка дугује одштету за Други светски рат.

        И објавио да Варшава тражи од Берлина - ни мање, ни више - округло трилион долара! Односно: најмање толико.

        Навео је да Пољска, наравно, пристаје и на исплату у еврима и да онај трилион вреди 840 милијарди евра.

        Речи свог министра потврдила је и пољска премијерка Беата Шидло. Додала је да њена влада правно уобличава захтев који ће испоставити Немачкој.

        Посебно је нагласила да се нада да ће „проблем правичне одштете“ са званичним Берлином решити дијалогом.

        Пољски министар спољних послова Витолд Вашћиковски изјавио да одштетни захтев може бити и повећан и да може достићи и - трилион евра.

        Иницијативу да се траже ратне репарације покренуо је лидер пољске владајуће партије Право и правичност Јарослав Качињски. Пољаци су је масовно подржали.

        Влада Ангеле Меркел унапред је одбацила пољски захтев. Чак и пре него што је у Варшави била поменута икаква сума.

        Њен портпарол, Штефан Зајберт, указао је да Берлин не бежи од преузимања одговорности за „неописиве злочине“ почињене у Другом светском рату, али да је и Пољска била међу земљама које су од Немачке добиле „значајне исплате“.

        Притом је подсетио да се Пољска још 1953. године одрекла тражења нових одштетних сума и да је то потом више пута потврђивала, па зато Берлин то питање сматра „одавно решеним“.

        Министар одбране Пољске Антониј Маћеревич поручио је Берлину да одустајања од одштете не важе јер је Пољска све до 1989. године била „марионетска држава зависна од СССР“.

        Одштету од Немачке тражи и Грчка

        Према немачким подацима, њихова земља је исплатила 73.422 милијарде евра различитих репарација.     

Comments are now closed for this entry